Anmeldelse

Den nære afstand

- at være pårørende til en depression

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som lærer i en travl hverdag, hvor vi hver eneste dag bruger vores personlighed og engagement, kan det nogle gange være svært ikke at blive stresset (når man møder belastninger, man ikke kan hamle op med), træt og modløs med stor fare for at "brænde ud" eller at havne i en depression. Psykiske lidelser er i alt fald ikke ualmindeligt i vort fag, og derfor må vi også lære at forholde os til kolleger, som kan blive ramt af en alvorlig psykisk lidelse. Men hvordan klarer man at være "pårørende" til en depressiv medarbejder, kollega eller ægtefælle? Det handler nærværende lille bog om. Vi kommer rundt om hverdagen som pårørende, og vi læser om, hvad man skal tage hensyn til, og hvordan man kan støtte bedst muligt. Desuden er der mange gode praktiske råd og vejledning til os, når vi møder mennesker med triste tanker.

Vidste du for eksempel, at der altid er mere end 200.000 danskere, der lider af denne livs- og glædesnedbrydende sygdom, og at omkring 20 procent af Danmarks befolkning rammes af en depression i løbet af livet? Når man har fået en depression, mødes man af et uigennemtrængeligt mørke af tristhed, håbløshed og tomhed, og det påvirker alle i denne persons nærvær. For at forstå, hvad det vil sige at være nær ved et trist medmenneske, som kan være svær at nå, indeholder bogen mange gode tekster, som kan hjælpe, oplyse og støtte pårørende af alle slags. Bidragyderne er professionelle behandlere såsom sygeplejersker og psykologer, men der er også fire meget gribende fortællinger fra ægtefæller, der hudløst ærligt fortæller om frustration, irritation, kærlighed og håb. Har man selv haft depression inde på livet, kan det varmt anbefales, at man læser denne opmuntrende bog om et trist emne. I alt fald bør enhver skoleleder med personaleansvar anskaffe denne bog til obligatorisk læsning.

Powered by Labrador CMS