Røgfri kontrakt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tusindvis af danske 7.-klasse-elever skriver under på, at de vil holde sig røgfri hele skoleåret i projektet X:IT, der er søsat af Kræftens Bekæmpelse. Projektet kører som forsøgsordning de næste fire år, men er allerede fast etableret i Sverige og Norge, hvor erfaringerne er gode, fortæller projektchef Per Kim Nielsen.

Hvad indeholder kontrakten?

»Det er en kontrakt, som eleven og en voksen underskriver. Eleverne skriver under på, at de ikke vil ryge det næste år, og de voksne skriver under på, at de vil støtte vedkommende. Året efter kan de så underskrive en ny kontrakt. Samtidig foregår der undervisning i klassen, og der foregår en forældrekontakt. Det er vigtigt, at eleven får både information om rygning, støtte fra forældre samt støtte og holdningsbearbejdelse i skolen«.

Hvorfor 7. klasse?

»Hvis man kigger på, hvornår unge har rygedebut, så ligger den store hurdle ved 14-16 år. Det er der, man virkelig afprøver noget. Vi ved godt, at der er nogle, der debuterer tidligere, men dem risikerer man faktisk at gøre mere interesserede i rygning ved at fokusere på det. I de yngre klasser skal man arbejde med at lære børnene generelt at tage ansvar og kunne sige fra«.

Hvad er guleroden?

»Der er en præmie, men den er forskellig fra skole til skole eller fra kommune til kommune. Erfaringerne fra Norge og Sverige viser, at eleverne er interesserede i, at der er et konkurrenceelement og en eller anden præmie, men hvad det er, det har ikke så afgørende betydning. Det er mere det, at de er fælles i klassen eller på skolen om noget, der er det vigtige«.

Se mere på www.xit-web.dk

abr@dlf.org

Powered by Labrador CMS