Debat

Urafstemning - et selvfølgeligt princip

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Barsler DLF-ledelsen og hovedstyrelsen med planer om at demokratisere forhandlingsklimaet lokalt med tanker om urafstemning og strejkeret?

I godt og vel en snes år har vi i DLF haft urafstemning om de så afgørende, centrale arbejdstidsaftaler. Medlemmerne kan således give deres besyv med, om hvorvidt man mener, at et forhandlingsresultat også er i overensstemmelse med medlemsopfattelsen. Et såre selvfølgeligt, demokratisk princip. En urafstemning vil vise forhandlerne, at (om) de har medlemmerne bag sig i de aftaleresultater, de har opnået. En urafstemning vil også inddrage flere medlemmer aktivt i processen. Alt sammen en støtte til forhandlerne.

Mere og mere ligger nu til forhandling ude i kredsene, ja, helt ude på de enkelte skoler. Og det vel at mærke vigtige, afgørende forhandlinger, som i høj grad har indflydelse på såvel arbejdstid som arbejdsmiljø. Der indgås i dag aftaler mellem kreds og kommune, som naturligt burde afgøres ved urafstemning blandt medlemmerne - ligesom på centralt plan.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

På Værløse Lærerforenings generalforsamling den 23. marts diskuterede vi undertegnedes forslag om urafstemning på afgørende kreds- og skoleaftaler. Forslaget blev efter en god debat trukket - ikke så meget fordi kredsformanden ville trække sig, hvis forslaget om urafstemning blev vedtaget - men mere fordi en landsdækkende medlemsdebat med hovedforeningens juridiske og fagpolitiske ekspertise er ønskelig og nødvendig - nu!

Eksempelvis kunne det i DLF være rart snarest at få afklaret konflikt- og strejkeforholdene: tjenestemændene skal også have 'lov' til at strejke, hvad med den lokale strejkeret.

Kristian Svendsen

Syvstjerneskolen, Værløse

Svar

Du rejser et meget relevant spørgsmål, som vi allerede er i fuld gang med at behandle. Spørgsmålet om lokal strejkeret og urafstemning er meget kompliceret - og DLF er ikke alene om at afgøre, om det skal være en mulighed. I marts måned udsendte vi et oplæg til kredsene om lokal aftaleret. En række af de forhold, som har betydning på området, er beskrevet her. Til efteråret skal kongressen se på spørgsmålet om lokal strejkeret.

Vores oplæg om lokal konfliktret er en del af en større analyse af strejkevåbnet, som naturligvis også kommer til at omfatte tjenestemændenes muligheder og forhold i forbindelse med strejke og strejkeret.

Anni Herfort

formand for OLF

Powered by Labrador CMS