Naturen sejrede

'Ind i biologien' fik årets undervisningsmiddelpris

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var igen i år naturen, der sejrede, da undervisningsminister Ole Vig Jensen torsdag i sidste uge uddelte årets undervisningsmiddelpris. 'Ind i biologien' hed værket, som består af en grundbog og en arbejdsbog for 7. klasse, udgivet af forlaget Alinea i samarbejde med Biologforbundet.

Forfatterne bag værket - fire medlemmer af Biologforbundets bestyrelse - fik ud over æren et diplom og 30.000 kroner til deling.

Det er Undervisningsministeriet, der sammen med Folkeskolen og Gymnasieskolen står bag prisen, som blev uddelt ved en reception på Dansk Skolemuseum.

Tre materialer var nomineret til prisen, nemlig 'På vej til den første læsning', som er henvendt til børnehaveklasseledere, og multimedieprogrammet 'Enviduca. Environmental Education - et multimedieprogram til geografi- og miljøundervisningen.'

- Vores eneste rettesnor har været, at materialet skulle være af bemærkelsesværdig høj kvalitet. Fagligt velfunderet. At oplysningerne var i overensstemmelse med høj faglig viden. At de gav overblik. At materialet besad faglig autoritet. At det skulle kræve og skærpe elevernes opmærksomhed, og at de skulle tilbyde afsæt for selvstændig tilegnelse. Og de betingelser er opfyldt af alle tre nominerede, sagde formanden for prisudvalget, Carsten Elbro.

Om vinderen, 'Ind i biologien' sagde Ole Vig Jensen:

- Vinderværket demonstrerer, at musisk undervisning ikke er forbeholdt de kreative fag. For eksempel at elever kan opleve naturen med alle sanser. Det giver dem mulighed for at udforske, analysere, ordne og bearbejde erfaringer og opleve glæden ved at arbejde sammen. Det er det, der gør værket til noget særligt, fordi det sætter eleverne i gang. Allerede fra første side sender det eleverne ud i det åbne land, på plantejagt . . .

'Ind i biologien' er resultatet af et samarbejde mellem Biologforbundet og forlaget Alinea og er allerede trykt i 2. oplag efter at være blevet solgt i et oplag på 4.000 eksemplarer blot på tre måneder. Forfatterne er de to folkeskolelærere Elisabeth Dannesboe og Finn Sandby Hansen, seminarielektor Mogens Riis og efterskoleforstander Arne Bjerrum.

I en kort takketale kvitterede de med følgende citat af den norske polarforsker Fridtjof Nansen:

'En sandhed som én opdager med sine egne øjne om end den er ufuldkommen, er værd ti sandheder som fås fra andre.'

En sandhed, som de kommende brugere af 'Ind i biologien' forhåbentlig vil kunne give dem ret i.Wib