Ambitiøs byggeplan

Sorø er parat til at låne 80 millioner kroner til ombygning af fem skoler

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sorø Kommune er parat til at gå langt på lånemarkedet for at give fremtidens skoleelever ordentlige vilkår.

Politikerne i byrådet har besluttet at låne op til 80 millioner kroner over fem år til at finansiere ombygning og modernisering af kommunens folkeskoler. I betragtning af at Sorø kun har 15.000 indbyggere, er der tale om en meget stor investering.

- Vi kunne godt have valgt en discountløsning, men i stedet har vi valgt at være ambitiøse. Det skyldes, at vi gerne vil gennemføre en samlet plan for vores fem folkeskoler, og at et par af dem trænger til en stor saltvandsindsprøjtning, siger borgmester Ivan Hansen, Socialdemokratiet.

Samtlige skoler får glæde af investeringerne, men 25-30 millioner kroner skal bruges til et bygningsmæssigt løft på Pedersborg Skole og Sorø Borgerskole.

Begge skoler har en række små klasseværelser på 40 kvadratmeter, der skal lægges sammen, så de bliver på 65 kvadratmeter, og der skal bygges en hal ved en af skolerne.

Den store investering er blevet udsat for hård kritik fra et mindretal i byrådet bestående af Venstre og Det Konservative Folkeparti. De to partier er utilfredse med, at kommunen vil lånefinansiere så stort et beløb i en periode, hvor man ikke ved, om vilkårene bliver forringet. Kommunen burde desuden have undersøgt, om byggeprojekterne kunne gennemføres billigere, før man behandlede sagen.

- Man har fået et enkelt københavnsk arkitektfirma til at komme med et forslag. Det har man købt uden at undersøge, om lokale arkitekter og håndværkere kunne have fundet en billigere løsning. Vi ved desuden ikke, om det kan lade sig gøre at låne i fremtiden, og det er derfor usikkert, om de 80 millioner kroner overhovedet kan skaffes på den måde, som Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti har forestillet sig, siger medlem af kulturelt udvalg, Margit Schelde, Venstre.

Borgmester Ivan Hansen, Socialdemokratiet:

- Skulle vi have taget pengene fra anlægskontoen, ville der gå 15-16 år, ja, måske endnu længere tid, før skolebygningerne var kommet i orden, og der ville ikke have været plads til andre projekter. Det er fordelagtigt at låne i dag, og vi har ingen betænkeligheder med denne finansieringsform, men det er ærgerligt, at en god løsning drukner i snak om lånte penge.

Sorø Kommune har besluttet i første omgang at låne 30 millioner kroner. Resten af beløbet tages først hjem, når man kan vurdere, hvordan kassebeholdningen har det om et par år.

Ud over mursten vil kommunen investere 5-6 millioner kroner i edb, undervisningsmidler og inventar. Pengene til at dække disse udgifter behøver man formentlig ikke låne sig frem til, oplyser skoledirektør Kjeld Kilsdal.j