Anmeldelse

Indvandringen til Europa

- velfærdsstat og integration

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er rart med en bog som denne, når den hjemlige diskussion indimellem antager den skingre tone i kølvandet på Muhammed-tegningerne. Bogen kommer lige til tiden, ganske enkelt fordi prognoser om laveste ledighed i mange år herhjemme og den daglige debat om kultur og velfærd også handler om globalisering og integration. Netop globalisering og integration er sat på formel i bogen. Bogen er deskriptiv uden at problematisere og uden nogen form for pædagogisk løftet pegefinger.

Den globalisering, vi oplever med større bevægelighed inden for teknologi, religion, drømme og mennesker og kultur, beskrives her meget kompakt, men også meget velunderbygget.

Bogen stiller en række spørgsmål, blandt andet spørgsmålet, om integrationens mønster er det samme i forskellige lande. Endvidere belyses den påvirkning, integrationen eventuelt måtte have på velfærdsstaten.

Den meget koncentrerede fremstilling bygger på seriøs indvandrerforskning, og den historiske vinkel er da også med - gæstearbejdere, flygtninge og siden familiesammenføringerne. At integration er forskellig i Storbritannien og Danmark, siger sig selv, når man tænker blandt andet på det britiske imperiums afgivelse af kolonierne efter Anden Verdenskrig. Alt er velunderbygget, og bogen fremstår da også som et væld af saglig information, statistikker og litteraturhenvisninger.