Fugleinfluenzaens indtog

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Død svane fundet i Roskilde Fjord, vi stiller om til vores reporter på stedet«, lyder det fra tv-skærmen. Fugleinfluenzaen er kommet til Danmark. Men hvor farlig er den for mennesker, har vi spurgt Ulla Didriksen, der er publikums- og undervisningschef i Zoo i København.

Hvad skal man sige til børnene?

»Der er klart for meget fokus lige nu på farerne ved at omgås fugle. Selvfølgelig skal man passe på, for hvis hønserier smittes med fugleinfluenza, er det en katastrofe. Derfor har vi regler. Men når man i fjernsynet ser folk pakket ind i dragter, kan det give børn en skræk i livet«.

Hvad skal man gøre, hvis børnene kommer ind med en død solsort i hånden?

»Det sker næppe. Jeg tror ikke, at børn tør røre ved en fugl efter dét, de har set og hørt. Man skal tale med børnene om, at det er under hundrede mennesker på verdensplan, der er døde. Det er en sygdom, der er meget farlig for fugle, men ikke for os. Men man skal ikke samle døde fugle op i naturen. Hvis man dagligt arbejder med fugle, skal man være specielt beskyttet, men almindelige borgere anbefaler man bare at tage en plasticpose og samle fuglen op med«.

Hvad fortæller I besøgende elever?

»Vi forklarer, hvorfor vores fugle nu er under net, og hvorfor vi vaccinerer. Vi har for eksempel en tiendedel af hele verdens bestand af Congo-påfugle. Men dengang alle talte om salmonella, oplevede vi forældre, der ringede om, at deres børn ikke måtte bage vafler med æg og arbejde med fugle. Selv om vaflerne jo netop var bagt, og vi altid lærer børnene at vaske hænder, når de har arbejdet med fugle«.

hl@dlf.org