Anmeldelse

Samfundsfag

Samfundsfag

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nye opslagsbog til samfundsfag skyder over målgruppen. Elever i folkeskolens ældste klasser har brug for at få samfundsfagets ord og begreber forklaret i et let forståeligt sprog. Og det er ikke, hvad denne lille bog leverer.

Fakta:

Titel: Samfundsfag

Forfatter: Dorthe Frost, Malene Dietz

Pris: 178,75 kroner

Sider: 278 sider

Serie: Gyldendals små opslagsbøger

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Om Statens Uddannelsesstøtte kan eleverne for eksempel læse: "Statens Uddannelsesstøtte er en offentlig institution, der administrerer økonomisk støtte og statsgaranteret långivning ...". Hvorfor ikke bare skrive, at "unge, der er fyldt 18 år, kan søge staten om økonomisk støtte til at tage en uddannelse".

Helt galt går det med præsentationen af EU-stoffet. Her savner jeg især en grafisk fremstilling af EU's opbygning. I stedet serveres EU-stoffet mere uspiseligt end nogensinde på de 12 tætskrevne sider uden grafik og eksempler. Og dette bidrager bestemt ikke til, at eleverne kan danne sig overblik over ord og begreber, når de skal forstå og lære noget om EU i samfundsfag. Til gengæld præsenteres en god og overskuelig grafik af FN's opbygning. Så hvorfor skal stoffet om EU være så tungt?

Opslagsbogen har dog sin berettigelse, fordi den er ny og nødvendig. Der dukker hele tiden nye ord op i den politiske debat. Og her får eleverne hjælp: Bogen giver korte og præcise forklaringer på ord som skattestop, udlicitering og 2015-målene. Som ordforklaring fungerer bogen fint, men den lever ikke op til sin egen målsætning om at give overblik og om at eksemplificere begreber.