Debat

Lektier er af det onde

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er det ikke mageløst, at nu har også afdelingschef ved Københavns Universitet Jakob Lange fundet ud af, at lektier er af det onde. Det har mange almindelige mennesker uden for skoleverdenen vidst i generationer. I Kristeligt Dagblad kan Jakob Langes opdagelse læses i samme tekstramme, hvor det også fortælles, at 'hjemmeservice er for de velbeslåede'. Er det ikke tankevækkende? Er lektielæsning ikke også for de velbeslåede? Selv har jeg oplevet at få lektier for, som hverken jeg selv eller mine forældre kunne klare. Mine egne børn har jeg ikke kunnet hjælpe uden at komme i klammeri, og lignende kan opleves i tredje generation. Jeg har selv andetsteds skrevet, at 'lektier har Fanden skabt'. Jeg erkender, at jeg tog fejl. Det er lærerne og skolesystemet, som har skabt den forbandelse, som har plaget hjemmene i generationer. Jeg har selv været med til at plage mine elever på grund af tradition og uvidenhed. Når lektierne er blevet så svære, at selv forældrene ikke kan klare opgaven, må der være noget galt med systemet. Når det opleves, at eleverne ikke er forberedt på det, som man skal arbejde videre på, går undervisningen i kludder, og hvad skal man gøre ved de stakler, som ikke kan, eller som ikke har hjemlige muligheder for at læse lektierne?

Det er en yderst fattig trøst, at en skoleinspektør kan stå frem i medierne og fortælle, at lektierne kan give børn og forældre noget at være fælles om i relation til skolen, og at forældrene så kan følge med i, hvad børnene laver. Nogen større fantasi og opfindsomhed må man vel kunne forlange af en moderne skole i kontaktens og oplysningens navn. Er det i øvrigt en del af folkeskolens indhold, at eleverne skal have hjemmearbejde? Hvor er det beskrevet, og i hvilket omfang skal byrden være? Er lektielæsning, når alt kommer til alt, ikke bare en måde for skole og myndigheder at fralægge sig ansvaret for indlæringen på, når undervisningstiden er for kort, disciplin og evner for dårlige, og ressourcerne er for små?

Lad mig for god ordens skyld slutte med at bekende, at jeg synes, at hjemmearbejde er et gode, hvis det er en lyst og ikke en pligt. Så får vi et gladere Danmark!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Søren Hansen

pensioneret overlærer

Herlev