Debat

Hvad blev resultatet af Overenskomst 02?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Overskriften »Overenskomst 02 gav pæne lønstigninger«, som redaktionen havde udstyret mit debatindlæg i Folkeskolen nummer 6 med, er direkte misvisende i forhold til indlæggets indhold. Jeg havde selv foreslået »Den elendigste overenskomst i mands minde?«, hvor man bedes bemærke spørgsmålstegnet.

Jeg ved nemlig ikke, om Overenskomst 02 har givet pæne lønstigninger.

Jeg spørger faktisk, om nogen ved, om det er tilfældet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Jeg opfordrer endda Folkeskolen til at undersøge det.

Og det gør jeg så nu igen.

Og for at understrege det foreslår jeg, at overskriften på dette indlæg bliver: »Hvad blev resultatet af Overenskomst 02 egentlig?« (og så er jeg da spændt på at se, hvad redaktionen finder på).

Måske kan formanden oplyse os om, hvordan det egentlig gik med Overenskomst 02. Var der tale om »historisk lave lønstigninger«, som han spåede i 2002?

Eller måske kan næstformanden fortælle os, om resultatet af Overenskomst 02 når det kom til stykket var »for langt fra vores hovedkrav om mærkbare reallønsstigninger«?

I den omsiggribende evalueringskultur var det måske en god idé at evaluere Overenskomst 02, inden man skal forholde sig til Overenskomst 05

Svar

De aftalte lønstigninger i 2002 var historisk lave. Vi har eksempelvis aldrig tidligere aftalt en generel lønstigning det første år på 0,03 procent. Takket være højere lønstigning på det private område og deraf følgende større udmøntning fra den såkaldte reguleringsordning gav Overenskomst 02 alligevel en forbedring af reallønnen. Med de aftalte lønstigninger ved henholdsvis organisationsforhandlingerne og forhandlingerne i Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte har vi denne gang gennem de aftalte lønstigninger sikret, at alle lærere og børnehaveklasseledere kommer ud af Overenskomst 05 med en reallønsfremgang.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF