Kirkebesøg på nettet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et samarbejde mellem webpastor Gunnar Bach Petersen, der står for folkekirkens hjemmeside, pastor Helle Krogh Madsen fra folkekirkens skoletjeneste, pædagogisk konsulent John Rydahl og multimediedesigneren Christa Schønberg har ført til en fantastisk kirkeside, hvor man oplever kirken indefra og samtidig bliver ført gennem såvel kirkeåret som kristendommens historie.

Kirken, man får lov at gå på opdagelse i, er Brønshøj Kirke, og man kan ved hjælp af sin mus udforske hver en krog af kirken. (Med et højreklik kan man vælge højere navigationshastighed, men i så fald må samtidig anbefales en søsygepille).

Det er en imponerende oplevelse at få lov at gå ind i selve orglet og selv spille på piberne. I det hele taget udmærker siden sig ved i høj grad at tage højde for nødvendigheden af og glæden ved selv at snuse rundt og have tingene i hænderne. Siden er dejligt konkret, og med musen i hånden er man godt på vej. Husk at vælge 'fuld skærm' for at få fuldt udbytte af funktionerne.

Selv om der er megen handling og interaktivitet, er ordet ikke glemt. I 'Den store fortælling' kan man læse om de store linjer i bibelens historie, og under 'Kirkeåret' findes mange faktuelle oplysninger - igen med et fint samspil mellem billede og tekst. Til teksten om kirkeåret findes desuden opgaver, hvor eleverne selv skal finde en egnet bibeltekst til en given periode.

Siden henvender sig til børn, og det er der i høj grad taget højde for, for eksempel er teksten om skabelsen i 1. Mosebog: 'I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Jorden var dengang tomhed og øde, der var mørke over urdybet, og Guds ånd svævede over vandene. Gud sagde: 'Der skal være lys!' Og der blev lys', blevet omskrevet, så den nu lyder: 'I begyndelsen var der ingenting ud over Gud. Verden var der slet ikke. Der var intet, og det var kedeligt' - Enkelt og letforståeligt, og hver gang der bringes et tekststykke, er der mulighed for at sammenholde det med den oprindelige bibelske tekst, så ingen bliver snydt.

Som lærer bliver man taget i hånden med tydelige lærerinformationer og meget brugervenlige instruktioner i, hvordan man downloader relevante programmer.

Gå selv på opdagelse på www.undervisning.folkekirken.dkog følg nogle af de andre relevante link, der henvises til på siden.

Nogle af de link, siden ikke har med, er www.jesus.dkog www.jesus.com

Indholdet af det første overrasker ikke, det er et sobert link, hvor man kan deltage i en undersøgelse om, hvem man mener, Jesus var, og få mere at vide om kristne bevægelser, men det andet. . .! Hvem ville forvente at finde opskrifter og opfordringer til at date Jesus? Siden er underholdende, og det må kræve en god gang selvtillid - eller grad af ekshibitionisme - for at etablere sådan en side.

Klik ind på www.Jesus.com og bliv overrasket.

Et anderledes seriøst link er derimod www.giraffen.dk, der har mange glimrende henvisninger til sider, der er relevante i forbindelse med kristendomsundervisningen, og har man brug for cliparts, klarer giraffen også det - dog skal man være opmærksom på, at der kan være problemer med ophavsrettighederne; det er ikke til at se, hvor billederne stammer fra, men det er værd at aflægge stedet et besøg: www.clipart.kirkerne.dk

Fokus på kristendom alene gør det ikke i nutidens undervisning, og ønsker man at inddrage islam i undervisningen og se på de ligheder, der trods alt er mellem kristendom og islam, har Kivik en udmærket hjemmeside med mange gode oplysninger på www.kivik.dk

På samme side er der mulighed for at stille spørgsmål om kristendom og islam - en fin service.

Og når vi er ved kristendom og bibel, kan vi vel ikke komme uden om den mest oplagte af alle sider, www.bibelselskabet.dk/bibelen/bibelen.html, som er udarbejdet af Bibelselskabet. Her findes hele bibelen online, og en af fordelene ved denne side er, at der er en søgefunktion på ord, så man hurtigt kan finde den lignelse, man leder efter. En anden fordel er ordforklaringen, der hjælper eleverne eller læreren med ikke kendte ord.

God fornøjelse - tro på nettet eller ej!