Debat

Jubiie ..., CyberSpace

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var med stor undren, jeg læste et par artikler i Folkeskolen nummer seks. Den første havde overskriften 'computeren gør eleverne dårligere' og den anden 'Cyberspace i skolen - Svært at finde fordele ved Internettet'.

Der er sikkert ingen, der er i tvivl om, at der er en stor interesse for at sælge alskens edb-udstyr til folkeskolen. Det kan simpelthen måles på indkomne kilogram af farvestrålende reklamer for hardware (maskiner og tilhørende udstyr) og software (programmer). De spænder lige fra computere, der er fremtidssikrede med hensyn til udvidelsesmuligheder i de næste par århundreder, til brugervenlige programmer, multimedia, Internet og så videre. De råber nærmest efter os, 'hop på toget i dag, det er måske for sent i morgen!' - ja, måske. Samtidig med at regeringen, arbejdsmarkedets parter og Kommunernes Landsforening holder stormøde om 'Danmarks kommende tigerspring ind i Informationsalderen'. Alt dette sammenholdt med den nye folkeskolelov, tjenestetidsaftale og økonomisk decentralisering (i vores kommune), stiller man sig selv lige midt i tomheden/intetheden eller kæfter op ... - og det sidste har jeg valgt.

Endelig kom det også til folkeskolen, Cyberspace, det hybermedia-baserede World Wide Web. Alle taler om det, og 50 millioner mennesker tager da ikke fejl! Eller læste jeg en artikel i Folkeskolen nummer seks om en, der gjorde? Der var da også en artikel omkring studerende og lærere, som blev dårligere til at kommunikere, og det er jo computerens skyld, at den ikke censorerer for injurier og gør eleverne dårligere til at kommunikere. Undskyld, men burde man ikke give dem en regnestok, så kan de starte med at lære at bruge den fornuftigt, og så bytter vi den ud med en computer, når de bliver modne til at anvende computeren igen. Sagens kerne er, man må overholde de spilleregler, der én gang gives, for e(elektronisk)-mail gælder netikette (net-etik), og for Internets vedkommende bruge de værktøjer (Archie, Gopher, FTP og så videre), der findes, og få den information, der skal bruges, og det kan gøres rimeligt let, hvis man bare ved det og kan det!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jeg glæder mig over de initativer omkring SKODA og KIDLINK, den lokale, nationale og globale telekommunikation mellem elever og lærere, såsom, førstehåndsrapporter om skræmmende naturkatastrofer, helt almindelig udveksling af erfaringer og lignende. Der er bare et problem: telefonregningen! Stor set alt foregår online, og et simpel regnestykke som: 60 min. × 0.70 kroner × 40 uger = 1.680 kroner i TeleDanmarks bugnende pengetank for en enkelt klasse i en ugengtlig time i et år (løsningen er simpel: en tosser), og så skal man da ikke glemme abonnementet på 1.500/3.000 kroner til SKODA + eventuel Internet-connection. Men så kom den glædelige nyhed om sektornettet: fast linje, gratis SKODAabonnement, Internet og alt det andet med lokalnet og så videre til den nette sum a 20.000-25.000 kroner per år. Så får vi garanteret alle engangsmaterialer og bøger gratis i fremtiden via Internet ...

Intentioner med sektornettet og 1.700 sammenkoblede skoler er glimrende, men hvem fortæller lærer Hansen, hvad det egentligt handler om? Skal vi alle afsted på 'tænd og sluk' kursus igen? Stiller vi om fem år alle de gamle computere i kælderen ... ? - Næh, der står alle piccolinerne jo!

Jeg håber på alles vegne, at Danmarks største netværk er omhyggeligt planlagt og finansieret, således at det bare kan og vil fungere brugervenligt, så vi alle sammen får stor glæde af det.

e-mail: PeerJ@iesd.auc.dk.. øhh, undskyld!

Peer Jensen

Fjelsted-Harndrup Skole