Debat

Lærerens nye ferie

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En feriedag - to feriedage - tre feriedage. Det var en del af vores seneste overenskomst. Alle var glade og tilfredse. Det var, hvadvi altid havde ønsket os. Nogle feriedage, som vi selv kunne lægge, når der var familiefest i en fjern afkrog af Danmark eller lignende.

Virkeligheden er en ganske anden. Ved skoleårets start fik vi på vores skole at vide, at feriedagen var lagt ind i årsnormen. Nej, det er ikke nogen vittighed - feriedagen, denne kostbare alternative feriedag, var blevet reduceret til 7,2 timer på et helt år. Vi er altså i den heldige situation, at vi på de 200 skoledage (vi regner ikke alle de andre dage med, for så bliver det alt for sørgeligt) skal arbejde 2,16 minutter mindre per dag!

Der var en alternativ mulighed, fik jeg at vide af min tillidsmand. Jeg kunne vælge at lægge min ekstra feriedag på en O-dag. Altså en af de dage, der ligger ud over de 200 skoledage, men hvor vi i forvejen holder fri, fordi vi i allerede har arbejdet de timer, som vi ellers skulle have arbejdet denne dag - altså en O-dag. Jeg vil ikke hænge min tillidsmand ud, for han siger kun det, som DLF har bedt ham om at sige.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

At læreren og skolens ledelse sammen kunne aftale, hvornår og hvordan de enkeltes feriedage skulle anvendes, var ligesom ude af billedet, når lærerforeningen havde indgået en aftale om at lade timerne indgå i årsnormen. Medlemmerne var selvfølgelig ikke blevet spurgt.

Den tredje mulighed var, at vi kunne have fået udbetalt penge for vores feriedag. Afregning i hårde kontanter, det er da til at forstå - hvis man altså ikke har brug for sin ekstra feriedag. Denne mulighed var ligesom blevet udelukket i lyset af ovenstående.

Et eller andet sted i min underbevidsthed sidder der en skuffet lærer og råber: 'Amatørfagforening'.

Man lader sig ved forhandlingerne bestikke med nogle feriedage og lader sig derefter svinebinde med restriktioner, så disse eftertragtede feriedage ikke kan bruges til en skid, men selve emnet 'ekstra feriedage' skal nok skaffe ja-stemmer - og det gjorde det også.

Men hvordan kan man være så naiv, at man kan bede sine medlemmer om at afholde en feriedag på en O-dag? Næste skoleår er der to feriedage og næste år igen tre feriedage. Det minder om det berømte eventyr 'Kejserens nye klæder' - 'Lærerens nye ferie'.

Kunne det tænkes, at lærerforeningen ville yde bare en lille smule energi og fornuft ud i emnet 'feriedage', så vi ikke ad åre havner i en situation, hvor lærernes ekstra feriedage blot er en dårlig vittighed - eller et sørgeligt eventyr.

Jørgen Wimo

Ålsgårde

Svar

Der er indgået en særlig aftale om feriefridage på lærerområdet, blandt andet for at gøre ordningen så enkel som muligt og for at tilpasse den de særlige arbejdsforhold som lærere har.

De cirka 225 arbejdsdage, som lærerne har efter ferielovens bestemmelser, er fremover fordelt på maksimalt 209 skoledage, resten er til lærernes egen administration. Hertil kommer - i modsætning til det meste af det øvrige arbejdsmarked, at det som følge af planlægningsbestemmelserne er muligt at planlægge med færre end 209 arbejdsdage, hvis man kan blive enige om det.

Den fleksibilitet til at holde fridage, som det øvrige arbejdsmarked har stillet krav om, har lærerne i forvejen.

Når den nye arbejdstidsaftale træder i kraft, skal du i forbindelse med skoleårets planlægning give meddelelse om, hvorvidt du ønsker de optjente feriefridage afviklet ved en nedsættelse af årsnormen eller udbetalt.

Anni Herfort

formand for DLF