Anmeldelse

Verden handler / Det nye Europa

- Fair trade?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

To korte og fortrinlige bøger, der ud over at være faktuelle ikke forfalder til at være knastørre, støvede opslagsbøger. Bøgerne er oprindeligt udgivet i England, men er nu oversat og bearbejdet til danske skoleelever.

Det er en kendt sag, at tempo kendetegner elevernes krav til undervisning, underholdning og tilværelsen i det hele taget. Filmsekvenser må ikke være for lange - de hurtige, korte sceneskift er et must. Man må altså ikke give den traditionelle fordybelse en chance. Det er vel næppe helt urealistisk at sige, at det også er mange læreres udgangspunkt i forbindelse med undervisningen i for eksempel samfundsfag. Derfor er disse bøger glimrende som opslagsbøger til skolebiblioteket eller til at have stående på klassereolen i forbindelse med projektarbejde. Selv om artiklerne i begge bøger åbner for en vis mulighed for debat, vil jeg nok mene, at "Verden handler - Fair trade?" afgjort vil være den, der vil afføde flest diskussioner. Kontroversielle emner som den skæve fordeling af verdens goder er blandt andet et gennemgående tema i bogen.

Bøgernes ærinde er at give et signalement af det europæiske samarbejde og verdenshandelen i dag ved at orientere om EU's store udvidelse i maj 2004, Tyrkiets banken på døren og hele fundamentet for globaliseringen, der konstant er på dagsordenen. Europa har ændret sig, samhandelen har ændret karakter. Østens store markeder banker ligeledes på døren til Europas handel.