Læs en film

Nyt tilbud til læsesvage

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er rart, at man også kan nå at se billederne, så man ikke skal bruge al tiden på at læse teksten, siger Christian fra 8.l på Skovvangsskolen i Allerød.

Klassen har set filmen 'Befri Willy 2'. Men ikke i den almindelige udgave, for 8.L er en ordblindeklasse. Derfor så de filmen i en læs-let-udgave fra Metronomes Mammut-serie.

8.L's lærer, læsepædagog Jørn Meldal, har fulgt klassen, siden eleverne gik i 3. klasse.

- På et tidspunkt havde vi et skema, der gav os fire sammenhængende timer om tirsdagen, siger Jørn Meldal.

- Eleverne spurgte, om de så kunne se en film en gang imellem, og det gav mig ideen til læs-let-filmserien.

Jørn Meldal arbejder sammen med oversætter Pia Schlüntz om at tekste filmene, så de ikke bliver for svære at læse.

Tiden som faktor

Alle film i Mammut-serien er tekstet med en lav lix-grad. Desuden står teksten på lærredet i længere tid. For at få plads til det, må nogle sætninger omformuleres eller ord udelades. For eksempel skal der læses 3,0 ord i sekundet i underteksten 'Nu lader jeg min lærdom gå videre til dig' fra 'Befri Willy 2'. I Mammut-udgaven lyder teksten til samme billeder: 'Nu lærer jeg dig det'. Her skal kun læses 1,0 ord i sekundet.

Originalfilmene tekstes med gennemsnitligt 2,2 ord i sekundet. Mammut-udgaven med 1,1. Det betyder, at elever fra 6. klasse og opefter normalt kan læse originalfilmenes undertekster. Mammut-filmene kan læses af læsesvage eller af 'normale' læsere fra 4. klassetrin.

Tre kategorier

Filmene er tænkt som undervisningsmateriale for læsehandicappede. Derfor er der også voksenfilm i Mammut-serien. Filmene inddeles i tre kategorier: Børnefilm, ungdomsfilm og voksenfilm. Foreløbig omfatter serien ud over 'Befri Willy 2' også 'Heat' og 'Breaking the Waves'. Lige nu er tekstningen af filmene 'Øen i Fuglegade', 'Frøken Smillas Fornemmelse For Sne' og 'Postbudet' under forberedelse.

- Og så håber jeg, at vi får lov at lave den nye James Bond-film også, siger Jørn Meldal.

Jørn Meldals håb er, at skoler med læsesvage elever køber filmene, lærerne ser og gennemgår filmene med klassen og så eventuelt udlåner filmen til de læsesvage elever, som så kan se filmen igen og igen, for eksempel med deres forældre.