Lad modellen få en chance

Vigtigt, at skolelederne bliver i Danmarks Lærerforening

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har den grundlæggende opfattelse, at skolelederne skal forblive som medlemmer af Danmarks Lærerforening. Der er på kongressen i november 1997 - som resultatet af en demokratisk proces - vedtaget en model, som dels skal skabe et lokalt ledernetværk, dels giver mulighed for, at skolelederne kan søge rådgivning centralt. Jeg har den holdning, at denne model skal afprøves, og hvis det viser sig, at der er mangler i modellen, vil en kommende kongres selvfølgelig være parat til at justere modellen.

Det er også vigtigt, at skolelederne på kongressen kan være med til at sætte dagsordenen for, hvad kongressen skal behandle og eventuelt vedtage. Endvidere ser jeg en fare for, at skolelederfunktionen overtages af andre faggrupper, hvis Danmarks Lærerforening ikke er den faglige organisation for skolelederne.

Skolelederne og den lokale kreds: Et stort og afgørende spørgsmål har været, om skolelederne skulle blive i den lokale kreds. Jeg har den erfaring, at skolelederne har meget ud af at være i den lokale kreds. De kan hente rådgivning i kredsen - vel at mærke en rådgivning, som gives ud fra et indgående lokalt kendskab. Lokalkredsen vil ofte også være den, der kan påvirke kommunalbestyrelsen med hensyn til skoleudvikling og budgetter, men også i personsager.

Samarbejdet på skolen: På skolen vil en udmeldelse af Danmarks Lærerforening kunne føre til markering af en afstand, som står i modstrid til det samarbejde, som er en betingelse for at kunne drive en skole præget af udvikling, omstillingsparathed og ydre krav om kvalitet. Endelig har en del skoleledere jo også undervisning, som skal finde sted i et tæt samarbejde med lærerne. Det kunne måske føre til en noget besværligere hverdag, hvis skolelederen ikke er medlem af Danmarks Lærerforening.

Torben Falgren

skoleinspektør, Fjerritslev Skole