Madkamp: Den velsmagende kappestrid vil i 2018 udfordre elevernes evne til at dyste på syltning, saltning og fermentering under overskriften "Konservér din køkkenhave".

DM: Fermentering i skolekøkkenet

'Konservér din køkkenhave' er temaet for næste års danmarksmesterskab i madkundskab, Madkamp 2018. Det handler om de klassiske konserveringsmetoder for frugt og grønt, som igen er kommet på mode - syltning, saltning og fermentering.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konserveringsmetoderne handler i høj grad om fysik/kemi og om hygiejne, så det er en stor del af det undervisningsforløbet, som Madkulturen, der står bag den årlige Madkamp, præsenterer i dag.

Det andet hovedelement i konkurrencen er køkkenhaven. Og det er helt logisk, mener lektor i madkundskab Susanne Tønneskov Hansen, der har været med til at udvælge årets tema:

"'Vokser gulerødder ikke på en busk?' Sådan lød spørgsmålet fra en elev. Det understreger netop, hvorfor årets tema er vigtigt. Vi skal vide, hvor vores mad kommer fra, for at kunne træffe begrundede valg. I årets tema ser vi maden i et historisk perspektiv, så vi bliver med fortrolige med madens historie og får en større forståelse for, hvor den kommer fra", siger hun i en pressemeddelelse. 

Judith Kyst er direktør for den offentlige institution Madkulturen, der står bag Madkamp:

"Her er tale om gamle metoder, som stadig er yderst relevante - blandt andet i forhold til madspildsdagsordenen. Her bevarer man nænsomt smag, næringsstoffer og vitaminer. De moderne restauranter har i den grad genopdaget metoderne, men at Madkamp har valgt det som årets tema er kun med til at give den en bred, folkelig forankring. Det er godt for den danske madkultur", siger hun.

Madkamp, der er støttet af Nordea-fonden, har tidligere år haft fokus på mejeriprodukter og kål. I 2017 var temaet 'Bælgfrugter & Bæredygtighed', der blandt andet satte fokus på madlavning uden kød. Vinder blev en 6.-klasse fra Tistrup ved Varde med en bønnebaseret bryllupsmiddag.

Lærer: DM i madkundskab gør mig dygtigere 

 

Læs mere