Lærere har indberetningspligt

Som offentligt ansat skal man reagere, hvis man ved, at en pige skal omskæres eller er blevet det

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tal ikke med pigen om omskæring, tal med hendes familie. Tag ikke emnet op i klassen, så pigen skal sidde og tænke, at det er hende, det handler om. Og husk at give jeres viden om pigen og familien videre til jeres kolleger, jeg har et par gange oplevet familier, der er trætte af at blive spurgt af forskellige lærere, om deres datter er omskåret'.

Disse råd kommer fra Samia Yusuf Ali, der er somalier og tosprogslærer på Ny Hollænderskolen i Frederiksberg Kommune.

Hun fortalte for nylig lærere og pædagoger om forebyggelse af omskæring af piger på et møde arrangeret af Sundhedsstyrelsen og Foreningen Sex og Samfund. Mødet blev holdt på Pædagogisk Center på Frederiksberg.

I 1997 nedsatte Sundhedsstyrelsen på initiativ af Sundhedsministeriet en arbejdsgruppe, der skulle forebygge, at herboende somaliske piger bliver omskåret her eller i udlandet. Arbejdet har nu resulteret i en bog og en videofilm målrettet til somaliere og en række oplysningsmøder, hvoraf det på Frederiksberg var et af de første.

Færre bliver omskåret

'Som lærer eller pædagog behøver man ikke at bekymre sig uden grund. Ofte er den somaliske familie imod omskæring, og de ved godt, at Danmark har en lovgivning mod omskæring', sagde Samia Yusuf Ali, der anbefaler, at man roligt tager kontakt til familien. Man kan spørge til familiens holdning og om, hvad der er sket i familien, inden de kom her til landet.

Antallet af omskårne piger er faldende. Også i Somalia, hvor det efterhånden er almindeligt, at religiøse mennesker offentligt tager afstand fra omskæring. I radioen oplyser man imod omskæring af piger, så det går i den rigtige retning. Men det går langsomt.

Samia Yusuf Ali fortalte, at hvis familien ikke taler godt dansk, bør man tage en kvindelig somalisk tolk med til samtalen. Gerne en tolk, som familien kender i forvejen, fordi det er et svært emne at tale om.

'Men det skal være en tolk. Jeg tolker for eksempel ikke. Jeg er lærer, og det vil være etisk forkert, hvis jeg tolker for familier, hvis børn jeg er lærer for', understregede Samia Yusuf Ali.

Ønsker ikke at skade pigen

Pigerne er som regel mellem fem og ti år gamle, når de bliver omskåret. Som lærer skal man være opmærksom på, hvis pigen skal ud at rejse for eksempel til et af de lande, hvor det stadig er tilladt at omskære piger. Det kan være Benin, Eritrea, Etiopien, Guinea eller Mali. I lande som Nigeria, Tanzania og Togo er der et lovforbud mod omskæring på vej. Omskæring er tilladt i omkring halvdelen af de afrikanske lande, men det kan også ske i de lande, hvor omskæring er strafbart.

'Den somaliske mor omskærer sin datter af kærlighed og omsorg. Ikke for at skade hende. Det skal man huske', sagde jordemoder og indvandrerrådgiver Hanne Gylche på mødet.

'En omskåret pige er ren og kan blive gift. Det er en tradition, som har eksisteret i over 2.000 år'.

Men denne tradition ændrer sig. Fuldmægtig Lone Sørensen Hoff fra Sundhedsstyrelsen fortæller, at hun flere gange har oplevet, at somaliske mænd efter et debatmøde er kommet for at takke arbejdsgruppen for initiativet til debat og har fortalt, at de helst vil giftes med kvinder, der ikke er omskåret.

Samia Yusuf Ali siger, at der bliver en overgang, hvor der både er omskårne og ikke-omskårne somaliske kvinder, og at begge parter kan få problemer med at blive gift.

Kend baggrunden

Man skal være opmærksom på, om en pige pludselig bliver indesluttet og mistrives, eller om hun er længe om at tisse og ikke kan deltage i idræt længere. Det kan være symptomer på, at hun er blevet omskåret. Men - det kan også være symptomer på noget andet.

Mange får problemer med vandladning og menstruation efter en omskæring, især hvis det er infibulation, der er den alvorligste form for omskæring. Clitoris og de små kønslæber samt en del af de store kønslæber fjernes. Derefter sys sårfladerne sammen, så der kun efterlades et lille hul til urin og menstruationsblod. Det kan give infektioner og vandladningsproblemer.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at lærere sætter sig ind i baggrunden for omskæring og i somalisk kultur, at de kender symptomerne på omskæring og for eksempel bruger skolesundhedsplejersken til at tale med pigerne og til selv at drøfte forskellige symptomer med. Som lærer skal man også være opmærksom på, at afrikanske piger, som netop er kommet til Danmark, ofte ikke ved ret meget om deres egen krop.

Omskæring er strafbart

Hvis man har mistanke om, at en pige er blevet omskåret eller er i fare for at blive det, skal man henvende sig til socialforvaltningen og den kommunale sundhedstjeneste for at få en sundhedsfaglig vurdering. Det er så socialforvaltningens opgave at tale med forældrene.

'Dansk lovgivning er ufravigelig på dette område. Man kan straffes, hvis man omskærer et barn, eller hvis man medvirker til det. Det siger straffeloven, og man kan få op til fire års fængsel for det', fortalte Martin Rosenkilde fra Foreningen Sex og Samfund.

Men det er sjældent, at det går så vidt som til retssager. Som regel er det nok med en samtale.

Ledende sundhedsplejerske i Greve Kommune, Kirsten Sandersen, understregede, at man altid skal have forældrene med fra begyndelsen. Det er dem, der drager omsorg for barnet, og man kan så fortælle, at i vores kultur er omskæring ikke omsorg for barnet.

'Det kan være nemmere at lukke øjnene for problemet, men vi skal tage det op. Det er vores pligt. Men I skal også tænke på, hvortil jeres ansvar går. I skal ikke politianmelde familien. Men I skal inddrage jeres leder og gå til socialforvaltningen', sagde Kirsten Sandersen.

I Frankrig er der for nylig ført flere retssager om omskæring. En pige har anlagt sag mod staten, fordi den ikke har beskyttet hende mod omskæring, selv om det er forbudt i Frankrig. I en anden sag har en pige anlagt sag imod hele sin familie. I Danmark kender man ikke til sager, hvor forældre er blevet straffet.

Er man i tvivl om, hvordan man skal reagere ved en formodet omskæring, kan man også altid kontakte Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe; her kan man træffe repræsentanter fra den somaliske ressourcegruppe.

Opslagsbogen 'Forebyggelse af omskæring af piger' er udgivet af Sundhedsstyrelsen. Bogen kan købes hos Sundhedsstyrelsens publikationer på telefon 7026 2636. Bogen koster 60 kroner eksklusive forsendelse. Samme sted kan videofilmen 'Lad os tale sammen' købes for 21 kroner også uden forsendelse.

Den somaliske mor omskærer sin datter af kærlighed og omsorg. Ikke for at skade hende. En omskåret pige er ifølge traditionen ren og kan blive gift. Denne tradition er dog ved at ændre sig

Til alle de somaliske folk, ligemeget hvor de er, dem, der kan høre mig, vil jeg, som en far, der har døtre, råde enhver mand, der har en datter, at frelse hende fra den samme lidelse, som hendes mor har gennemgået.

Hassan, somalisk mand

Citat fra videofilmen

'Lad os tale sammen'