Anmeldelse

Tilde i Tuse

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den anmelderroste og prisbelønnede forfatter med flere udsolgte bøger bag sig, Anne Marie Ejrnæs, har igen formået at begejstre med sine beskrivelser af levet kvindeliv. Så hvis du synes, at det er svært at trives som lærer i grundskolen i dag, så er det en god idé at få lidt perspektiv på tingene ved at læse om Tilde, der i 1912 som 21-årig får sin første stilling som forskole­lærerinde på egnen omkring Sorø. Det er et nøjsomt liv for en ung kvinde, hvor det bestemt ikke er nogen selvfølge, at hun skulle have en uddannelse. Det var bedre, om hun blev godt gift, men Tildes kæreste, Kristian, er soldat, og det trækker derfor ud med at finde en bryllupsdato. Som lærer har Tilde problemer med disciplinen i sine klasser, og hun har det ikke nemt med sine kolleger. Man mærker, at forfatteren ved, hvad hun skriver om. Anne Marie Ejrnæs er selv opvokset i den egn, hvor fortællingen udspiller sig, og hun ved, hvad det vil sige at leve som kvinde og som lærer. Hun er selv datter af to lærere og både mor og bedstemor.

Anne Marie Ejrnæs skriver levende og klart, og man rives med i hendes både sproglige og psyko­lo­gi­ske sans for mennesker. Det er fortællingen om en stærk kvindes liv på både godt og ondt, som jeg nød at læse. Det er bestemt skønlitteratur, når den er bedst, for så griber den fat om følelserne.

""