Anmeldelse

Ny bog om Blichers liv og forfatterskab

- hedens fattige digter

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er mange gode grunde til at præsentere folkeskoleelever for Blichers liv og forfatterskab (1782-1848). Dels forfatterskabets betydningsfulde plads i den officielle danskkanon og i faghæftets dækning af ældre litteratur. Dels hans evne til at tage os med ud på sine lange vandringer over heden (som er en stor udfordring for elevernes vedholdenhed, indtil de "knækker koden" og opdager, at karakterernes problemstillinger sagtens lader sig transformere til nutiden).

Biografien sætter Steen Steensen Blichers omskiftelige liv ind i en historisk og samfundsmæssig kontekst i tiden omkring stavnsbåndets ophævelse. Bogen er fyldt med illustrationer, som udmærket visualiserer den kronologiske beretning fra 1782-1848.

Den røde tråd er forfatterens store dilemma: Hvordan får jeg tid til at skrive? Trods uddannet præst som 28-årig engagerede han sig mere i jagt, landbrugs- og skoleudvikling.

Med et så stort materiale, som Blichers liv og forfatterskab udgør, er det vigtigt at undgå både overfladisk opremsning og en for detaljeret dvælen. Ole Svarre har forsøgt at holde en god balance, og det er lykkedes for ham. Han har fat i det, som rører eleverne: Blichers egen kamp mellem livets lys- og skyggeside.

Dog savner jeg længere uddrag af forfatterskabet. Smagsprøverne er for tynde og "sætter sig" ikke hos læseren.

Bogen indeholder en kronologisk oversigt over nogle af Blichers værker, som for læreren kan være en hjælp til at finde frem til specielle titler.

Velegnet til elever fra 6. klasse og op.