Anmeldelse

Karen Blixen

- et forfatterportræt, en magisk fortæller

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogens titelblad prydes af et sort-hvidt portræt med ordene "Karen Blixen, et øjeblik, en evighed", hvilket for det første følges op med bogens komposition, Karen Blixens liv som en sammensat mosaik, og for det andet meget præcist rammer læserens - i hvert fald anmelderens - fornemmelse af hendes eventyrlige liv og hendes forfatterskabs eviggyldighed.

Biografien udgøres af en række korte informative afsnit om personerne omkring Karen Blixen, hendes samtid og hendes forskellige opholdssteder livet igennem. Den kronologiske beretning suppleres med uddrag fra Blixens forfatterskab og udvalgte citater fra breve og foredrag. De mange velvalgte fotos illustrerer teksten, men formidler samtidig en masse usagt om et liv i datidens overklasse.

Temaerne i Blixens liv rummer spændende stof til eftertanke for elever fra 7. klasse og op: Oprør mod borgerskabets dyder, længslen efter et frit liv tæt på naturen, ulykkelig kærlighed og sygdom. Blixens berømte motto: "Jeg vil svare" er ledetråd for hendes liv. Fokuset på hendes leveregler er en god og enkel måde at vække til diskussion på blandt slogan-glade elever omkring temaer af mere filosofisk art.

Bogen indeholder desuden en bibliografi, hvor filmatiseringerne beskrives. Teksten fremstår letlæselig i tospaltet opsætning, dog skæmmet af en del stave/slåfejl, som korrekturen burde have luget ud.

Som indgangsvinkel til et stort forfatterskab og et fantastisk liv fungerer bogen godt, holdt i en neutral tone med masser af faktuelle oplysninger, som giver læseren mulighed for selv at søge videre.