Anmeldelse

Johannes V. Jensen

- digter og forfatter

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er nu blevet obligatorisk at læse noget af Johannes V. Jensen". Som der står på omslaget, er den officielle kanon nu endnu en grund til at inddrage Johannes V. Jensens forfatterskab i litteraturundervisningen i folkeskolens ældste klasser.

Ole Svarres biografi indeholder en tematisk opdelt beretning om en eksperimenterende mand, hvis store interesse er menneskets (både menneskehedens og den enkelte persons) udviklingshistorie.

Kulissen for Johannes V. Jensens liv (1873-1950) er kendetegnet af brydninger og nye strømninger: Spiritisme (som hans far bekendte sig til), nihilisme, darwinisme. Johannes var selv ateist. Han interesserede sig for alle nye opfindelser, og han rejste meget.

Hans forfatterskab blev stort - indholdsmæssigt og genremæssigt - og det førte til en Nobelpris i litteratur i 1944.

Med beskrivelser af Johannes V. Jensens kompromisløshed rammer Ole Svarre et tema, som nok vil vække de unge læseres interesse, og eksempler på hans mangeartede litterære produktion udgør sammen med mange illustrationer (private fotos, pressefotos og malerier) en øjenåbner. Brugen af de private fotos giver ikke altid mening - en sammenstilling (side 20-21) af forfatteren som bedstefar i 1938, som ung soldat i 1901 og i en kornmark i 1915 virker tilfældig og lidt som "fyld".

Bogen er sat op i to spalter og skrevet i et letlæseligt sprog. Svære begreber og ord får en fremhævet forklaring, så elever fra 12 år uden besvær kan fastholde forståelsen.