Anmeldelse

Filippa og dværgekrigen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man er godt underholdt i selskab med Filippa. I denne anden del af serien kæmper hun for samfundets mangfoldighed. Intet mindre.

Det lykkes borgmesteren i Stolpeby, hvor Filippa hører hjemme, at ophidse en hel befolkning til at ønske krig mod dværgene. Og til at ønske at slå alle små dværgebørn ihjel. Der Endlösung.

Nogle få fornuftige, deriblandt Filippa, lader sig ikke rive med, men forsøger at gøre noget. Stolpeby er et firkantet univers uden plads til andre væsner og meninger, men der findes samfund, hvor flere "stammer" kan leve sammen i fred og fordragelighed, for eksempel Lysborg. Navnesymbolikken er ikke til at tage fejl af. Filippa udsendes på hemmelig mission hertil for at søge hjælp. Og i den mission får hun assistance fra sine venner, som tæller såvel mennesker som dværge og elvere.

God historie i sig selv. Fantasy med skurke og helte, modstandere og hjælpere og masser af eventyrlige væsner og hændelser. Bogen rummer også samtalestof og kan jo desværre også relateres til nutidige eksempler på, at mennesker lader sig forføre til at begå de værste grusomheder, for eksempel krigene på Balkan og i Rwanda.

Til oplæsning og samtale i de yngste klasser, til selvstændig læsning fra 3.-4. klasse, for selv om sproget er hverdagssprog med mange replikker, er det ikke helt nemt.