Anmeldelse

Børne- og ungdomslitteratur

- Portrætter af 14 danske forfattere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når en rigtig god bog er læst, vil man gerne læse mere. Det får ofte læseren til at gå på biblioteket og spørge efter andre bøger af den forfatter, som man synes skriver godt. Elevers interesse for forfatteren er på dette tidspunkt allerede vakt. De husker navnet og måske også titler, som forfatteren også har skrevet. De går oftest fra biblioteket med en ny bog under armen, men deres ønske om at vide mere om forfatteren opfyldes som regel kun ved at læse på bagsiden af den skønlitterære bog, som er valgt. Oplysningerne på bagsiden er af gode grunde sparsomme. Det får så nogle elever til at søge på nettet efter yderligere oplysninger.

En anden og mindst lige så god idé er at give eleverne denne bog i hånden.

I den kan elever såvel som lærere få meget relevante oplysninger om de forfattere, som er meget læste dels i undervisningen, dels i elevernes fritid.

Materialets styrke er, at forfatterportrætterne er nøje udvalgte. Forfattere som Cecilie Eken, Lene Kaaberbøl og Kim Fupz Aakeson er repræsenteret for bare at fremhæve enkelte. Dertil kommer Louis Jensen og Josefine Ottesen og andre meget relevante forfattere.

De 14 forfatterbiografier er komponeret på den måde, at der vises et foto af forfatteren - et foto, som forfatteren selv har valgt. Dertil kommer faktuelle oplysninger om forfatterens fødsel og opvækst.

Selve forfatterportrætterne er kendetegnet ved at være en blanding af forfatternes opvækst, hvad der gjorde, at de begyndte at skrive, og endelig, men ikke mindst, en præsentation af nogle af de vigtigste værker i forfatterskabet. Værkomtalen af forfatternes udgivelser giver eleverne et godt og brugbart overblik over forfatterskabet og forfatternes intentioner med værkerne.

Sproget i portrætbiografien flyder let og er fint tilpasset målgruppen, som er elever på 12-17 år. Bent Rasmussens bog er alle tiders og fortjener at være til rådighed for eleverne.