Anmeldelse

Kanonen bind 1-6

Middelalderen, Barok og oplysning, Romantikken - poesi, Romantikken - prosa, Moderne tid - prosa, Moderne tid - poesi og drama

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kanontanken kan man mene om, hvad man vil, men gode tekstsamlinger kan man aldrig få for mange af.

I disse seks uprætentiøse bøger er samlet en mængde fremragende tekster, hvoraf de fleste egner sig til de ældste klasser, og enkelte kan læses af de yngre. Når flere forlag sætter kanonsamlinger i værk på samme tid, er det næsten uundgåeligt, at der forekommer overlapning i tekstudvalget. I dette værk finder man for eksempel Christian Winthers stærke novelle "Skriftestolen", der også er med i Alineas serie. Men historien er jo stærk, så pyt med at den trænger sig på flere steder.

Noget af det bedste ved bøgerne er indledningen til hvert bind, hvor fem forfattere og en enkelt skuespiller skriver forstandigt om bindets periode eller genre. Josefine Ottesen indleder bindet med den ældste litteratur med en spændende lille artikel om eventyr og den grundfortælling, der handler om hovedpersonens udvikling fra Ingen til Nogen; Ghita Nørby skriver om Holbergs dramatik, Peter Laugesen om det nye sprog, der dukkede op med romantikkens digtere, og Knud Sørensen giver os en fortrinlig introduktion til Steen Steensen Blicher. Endelig skriver Hanne Marie Svendsen om novelleformen og Nikoline Werdelin om dramatikernes arbejde.

Jeg overlader til skolebibliotekarerne at vurdere, om bøgerne i denne meget skrabede indbinding og papirkvalitet kan holde så længe, at de er investeringen værd, set i lyset af den meget lave tilbudspris. Men jeg kan absolut anbefale tekstudvalget.