Anmeldelse

Aberne i muddergrøften

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mogens Lyhne har, frit efter de klassiske eventyr af H.C. Andersen og brødrene Grimm, digtet videre eller om på de velkendte eventyrtemaer. De klassiske eventyr sættes ind i en moderne og nutidig sammenhæng. Forfatteren har puslet lidt med titlen på sin nye eventyrbog. Klassikeren "Konen i muddergrøften" bliver til "Aberne i muddergrøften". I sit valg af titel signalerer han dermed også ideen med sine eventyr for unge og andre sarte sjæle. Vi oplever blandt andet den lille Ronja (Rødhætte) på nettet, inden hun møder Kjærulf (ulven) og den billedskønne topmodel, der ikke kan klare at se sin datter vokse op og blive endnu smukkere end hende selv.  

Fakta:

Titel: Aberne i muddergrøften

Forfatter: Mogens Lyhne

Pris: 169 kroner

Sider: 210 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Facet

I forhold til undervisning kan eventyrene i "Aberne i muddergrøften" bruges i sammenligning med de originale eventyr. Det kunne tydeliggøre det universelle ved eventyrgenren. Som samlet værk ville jeg som lærer ikke anvende "Aberne i muddergrøften" på grund af manglende litterær kvalitet, og fordi det ikke er tilstrækkelig originalt. Men enkelte eventyr kunne godt læses op i klassen i forbindelse med arbejdet med eventyrgenren - netop for at sætte genren eventyr i relief i forhold til videre fortolkning. Et eksempel kunne være forfatterens aktualisering af "Den lille Rødhætte og ulven" - "Lille Ronja og Kjærulf". Mogens Lyhne kan med sit sprog få smilet frem på læberne, og hvis eleverne kender de originale eventyr på forhånd, vil de kunne more sig over hans nydigtning. Eventyrene kan læses af elever fra ti år og opefter.