Anmeldelse

Verdenshistorier

Verdenshistorier

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På mit institut for litterære samtaler - Lille Kebabhus på Amager - anbefaler værten og hans medhjælper mig at læse Yasar Kemal, når jeg nu engang bliver færdig med nobelpristageren Orhan Pamuk. Jeg har taget rådet til mig, for de lande, vi kalder traditionelle indvandrerlande, har ufattelig megen smuk og livsklog litteratur at byde på; men i mellemtiden nyder jeg denne gode antologi med 12 noveller - tilfældigvis samme antal som de sange fra indvandrerlande, som for nylig skabte panik i Dansk Folkeparti, der endnu ikke har opdaget, at der er en verden på den anden side af præstens mark.

Fakta:

Titel: Verdenshistorier

Pris: 248,75 kroner

Sider: 291 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Noveller og digte er forsynet med ordforklaringer, både til eksotiske ord og udtryk og usædvanlige danske. Det betyder dog ikke, at de er letlæste. De fleste kræver arbejde, men yder man det, trænger man også ind i fantastiske skildringer og flot og billedskabende sprog. Meningsfyldte arbejdsspørgsmål og fine introduktioner ved dansk bosiddende forfattere fra det pågældende land.

Det bedste ved samlingen er, at man kan bruge den til at undervise i litteratur. Ikke kun med litteratur. Det er ikke samfundsfag forklædt som noveller.

Læs bogen, brug bogen. Som afstivning af identiteten hos elever fra de repræsenterede lande. Som litterær indføring i almenmenneskelige problemer, der kan opstå overalt i verden. Som gavnlig for integrationen. Som gode historier, der ikke behøver at indgå i noget projekt ud over sig selv.