Anmeldelse

Mundtlig prøve i dansk

Mundtlig prøve i dansk

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal lærerne vælge prøve A eller B til mundtlig prøve i dansk? Det tager forfatterne til dette materiale ikke stilling til. De præsenterer ideer til, hvordan begge prøver kan afvikles, og deler sol og vind lige.

Fakta:

Titel: Mundtlig prøve i dansk

Forfatter: Hanne Schriver, Grethe Grønkjær

Pris: 681,50 kroner

Sider: 67 sider

Type: Bog

Forlag: GeGe Forlag - Telefon 8619 0119

Prøve A svarer til den traditionelle prøve, som i store træk ikke er ændret siden slutningen af 70'erne, og som derfor virker forældet, meget vilkårlig og ikke som en særlig valid eller reliabel evalueringsform. Den nye form bygger på lodtrækning mellem de fordybelsesområder, klassen har arbejdet med igennem skoleåret, en udarbejdelse af en synopse, ti timers forberedelsestid og eksamination ud fra en eller flere selvvalgte tekster. Denne prøveform er en sikker og differentieret evalueringsform, der bør udvikles, da den også har sine svagheder.

Forfatterne til dette hæfte satser mest på at give ideer til inddragelse af andre udtryksformer. Og det er der god grund til. De digitale medier, faste billeder, lyd og levende billeder er svagt repræsenteret ved afgangsprøverne, og nogle lærere føler sig ikke på sikker grund, når de arbejder med dem.

Hæftet er derfor et godt initiativ, og der er en overflod af gode ideer til undervisningsforløb, til forberedelse og til afholdelse af de to prøveformer - med mange henvisninger til relevante boglige og ikke-boglige materialer og hjemmesider. 

Svagheden ved materialet er manglende overordnede, systematiske overvejelser over forfatternes valg af fremgangsmåder og tekster, en undertiden meget uklar - dog ikke direkte ukorrekt - fremstilling af prøveformernes krav, et klodset sprog med mange ufuldstændige sætninger, en uhensigtsmæssig grafisk opstilling af teksten og en uoverskuelig og rodet komposition, der medfører mange gentagelser og spring i stoffet.

Det er også en svaghed, at der reklameres for fire dvd'er med prøveoplæg inden for andre udtryksformer, der ikke er udkommet endnu. Dvd'ernes kvalitet vil være af afgørende betydning for vurdering af materialet som helhed.

Så lad os se, hvad materialet som helhed er værd, når dvd'ernes forslag  til prøveopgaver er udkommet.