Anmeldelse

Troldeliv: Rødder / Bedstevenner / Spor

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For nylig udkom det sidste album i »Valhalla«-serien, der er tegnet af Peter Madsen, men han - og ægtefællen Sissel Bøe - er nu klar med en ny stor fortælling, denne gang om en ustyrlig troldefamilie, der på nogle områder godt kan minde om mennesker i sin familieadfærd. Karaktererne er frit opfundne, selv om der med garanti også ligger folkloristiske studier til grund for de nye historier om troldetvillingerne Paja og Pajko.

Troldeungerne bor dybt inde i den store skov sammen med deres herlige - og store - troldefamilie, og som de to nysgerrige naturbørn de er, går de på opdagelse i skovbunden. Paja er lidt af en forskertype, mens Pajko er lidt mere vild i det og har svært ved at koncentrere sig, når han skal sidde stille.

Bind et hedder "Rødder" og handler om troldefars fødselsdag. Tvillingerne er på jagt efter en gave til gamle troldefar, der har alting i forvejen. Bind to har titlen "Bedstevenner", og her kommer Pajko i tvivl om, hvorvidt han egentlig er Pajas bedsteven. "Spor" er titlen på bind tre, hvor Paja og Pajko er gået dybt ind i den vinterklædte skov for at finde lossen.

Forrest og bagest i bøgerne kan man læse om - og se - troldefamiliens mange medlemmer, blandt andet Rub og Stub, der altid slås om tingene.

Peter Madsens tegninger - især åbningsbillederne i "Rødder" og "Bedstevenner" - får næsten beskueren til at snappe efter vejret, så smukke er de. Troldene er uimodståelige og søde i Madsens mange herlige tegninger. Sissel Bøes tekster er velskrevne og mundrette. Tre herlige og smukke billedbøger om troldeliv.

Strålende billedbogskunst!