Mark Jewkes (nr. 5 fra venstre) med sine udskolingselever på vej ind for at stemme.

I Frederikshavn fik eleverne også lov til at stemme

Den nordjyske kommune har taget utraditionelle midler i brug for at højne skoleelevernes demokratiske dannelse.

Publiceret

I Frederikshavn var det ikke kun de voksne, der i går gik til stemmeurnerne. Her fik udskolingseleverne nemlig mulighed for at få en forsmag på, hvad det vil sige at stemme til et folketingsvalg.

En valgtilforordnet stod for at vise eleverne rundt i valglokalet og forklare processen.

Det fortæller samfundsfagslærer på Nordstjerneskolen og folketingskandidat for Alternativet Mark Jewkes.

”I Frederikshavn har vi en stærk tradition for at involvere de ældste elever i demokratiet. De fleste skoler benytter sig af tilbuddet”, fortæller han.

Han tog selv sine udskolingsklasser med hen på byens største valgsted, Arena Nord, hvor cirka 17.000 stemmeberettigede borgere i går var tilknyttet.

Mark Jewkes fortæller, at skolen har haft udskolingselever med til arrangementet de sidste 5-6 valg, uanset om det har været EU-valg, lokalvalg eller folketingsvalg. Så langt de fleste udskolingselever har haft oplevelsen.

"Eleverne går faktisk ret meget op i det. Den hal, stemmestedet ligger i, kender de godt, for den ligger fem minutter fra vores skole, og vi har idræt derovre. Så det er specielt for dem at se det omdannet til valglokale og opleve, den stemning, der er sådan en dag".

En valgtilforordnet stod for at vise eleverne rundt, inden de fik l lov til at stemme på en ungdomsstemmeseddel.

De unges stemmeseddel var identisk med de voksnes, bortset fra at den var trykt på rødt papir og derfor nem at sortere fra, når stemmerne skulle tælles op.

Elevernes stemmeseddel var identisk med den rigtige - bortset fra farven.

De røde stemmesedler, som blev sorteret fra i den rigtige optælling, er blevet overtaget af en lokal samfundsfagslærer, som sørger for at tælle dem op.

Men det resultat er ikke kommet endnu, siger Mark Jewkes.

"Det venter vi på med spænding", siger han og tilføjer, at han er meget glad for at kommunen har taget initiativ til at lade eleverne prøve kræfter med valgprocessen før de er myndige.

"Jeg er ikke bekendt med, at andre kommuner gør det, og jeg bliver lidt stolt af min kommune for at gøre det. Det er en super måde at samarbejde om demokratiet".

Til de voksne valg opnåede Alternativet et enkelt mandat i det nordjyske. Hvem der får mandatet for partiet, er endnu ikke afgjort, men ifølge TV2 Nord er Mark Jewkes ikke blandt de varme navne til mandatet.