Anmeldelse
Konstruktiv konflikthåndtering i grundskolen
Konstruktiv konflikthåndtering i grundskolen
Konflikter er en del af livet og dermed også en del af skolelivet, pointerer et nyt og grundigt gennemarbejdet undervisningsmateriale til konstruktiv konflikthåndtering i grundskolen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er interessant, at det understreges, at undervisningen omhandler konflikthåndtering og ikke konfliktløsning. Desuden er det interessant, at forfatterne forklarer, at konflikthåndtering er noget andet end mobningsbekæmpelse. Ifølge materialets definitioner er en konflikt en »uoverensstemmelse, der indebærer spændinger i og imellem mennesker«, mens mobning ikke er en sag mellem parterne og derfor ikke er noget, man kan tale eller mægle om.
Fakta:
Titel: Konstruktiv konflikthåndtering i grundskolen
Pris: 1.595 kroner
Type: Diverse
Forlag: Pædagogisk Udvikling
Som lærer er det i alle forhold vigtigt at være en god rollemodel, og det gælder i særdeleshed, når man skal undervise i »ikke voldelig kommunikation/girafsprog«. Det er derfor af stor betydning, at underviseren er bekendt med det nye konfliktparadigme, der anser konflikter som et livsvilkår. Her gælder det, at alle er parter i konflikten, og at der ikke findes syndebukke. Ingen har patent på sandheden, og der er et øget fokus på proces og mindre på resultat. Alle må være aktive i konflikthåndteringen, og sanktioner er helt uden betydning. Læs lige dette igen! Læreren ved ikke altid bedst, og læreren skal uddanne sine elever i at håndtere konflikter ud fra en særlig manual.
Denne manual til konflikthåndtering består af en første del, hvor den konstruktive konflikthåndtering præsenteres målrettet for elever på 1., 2. og 3. klassetrin, en anden del, der omhandler konflikthåndtering og mægling i et grundkursus for 6. klassetrin, og endelig en tredje del, der er selve elevmægleruddannelsen målrettet 7. klassetrin. Hver del indeholder en undervisningsbeskrivelse, materialeliste og en gennemgang af hver enkelt lektion. Der er også en introduktion til selve forløbet, plakater, giraftøjdyr og små plastikdyr - en ulv og en giraf, som også kendes fra materialet »Trin for trin«.
Det pædagogiske fundament bygger på en anerkendende tilgang, og mæglingen er med i det nye konfliktparadigme. Det ser let og ligetil ud, men det er noget, der virkelig kræver, at underviserne har været på kursus i, hvordan man gør, inden de selv hopper ud i det. Uanset hvor erfaren og dygtig en lærer man er, så kræver al ny rutine, at man kaster gamle adfærdsmønstre fra sig, og her er det vigtigt at have en god vejleder, så alt går efter hensigten.
Det er dejligt at se et dansk materiale, der er tilpasset den skolelovgivning og de intentioner, som den danske folkeskole har. Der er ganske vist set på udenlandske koncepter som for eksempel »girafsproget«, som rigtig mange lærere kender, men det er skønt at se Else Hammerich nævnt som et naturligt omdrejningspunkt. Lad dette materiale blive spredt ud til gavn og glæde for en mere harmonisk hverdag i fremtidens Danmark.