Anmeldelse
Danske edderkopper
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Så er der kommet en utrolig spændende bog på markedet. Den handler om edderkopper, et dyr, der uden tvivl vækker væmmelse hos mange, skønt vi alle inderst inde ved, at de danske edderkopper er ganske harmløse og absolut er mere bange for os, end vi er for dem. I virkeligheden handler det måske om, at vi ikke ved særlig meget om edderkopper og deres levevis, så denne bog kunne være et rigtig godt sted at starte, hvis man gerne vil tættere på edderkopper.
Edderkopperne hører til dyregruppen spindlere - arachnida på latinsk. Edderkoppen er altså ikke et insekt, som flere tror. I bogen fortælles om sagnet om en smuk, ung væverske, Aracne, der udfordrede gudinden Pallas Athene til en vævekonkurrence, som Aracne naturligvis vandt. Pallas Athene blev meget vred over Aracnes sejr, hvorefter Aracne hængte sig i et træ. Gudinden vakte hende til live igen, hvorefter Aracne blev forvandlet til en edderkop, der skulle hænge i sin egen tråd og væve edderkoppespind, fordi hun havde vovet at udfordre guderne. En spændende lille historie som indledning til bogen.
I 'Danske edderkopper' fortælles alt, hvad der er værd at vide om edderkopper - alt fra begyndelsen til slut. Blandt andet fortælles der om, hvad man kan bruge edderkopperne til. Tidligere har man brugt edderkoppens silke blandt andet som fiskeredskaber, i tekstilfremstilling samt til kikkertsigter til rifler. I dag eksperimenteres med at efterligne edderkoppesilke, som så måske kan bruges til fremstilling af skudsikre veste og elastiske kabler til brobyggeri. Ja, tænk hvad der kan komme ud af en lille edderkop. Sidst i bogen en oversigt over de danske edderkoppefamilier - som noget nyt med danske navne, så man kan begynde jagten efter de spændende små dyr, som man, efter at have læst bogen, nu ved så meget om. Bagest en ordliste, hvor de mest specielle ord står forklaret. Den er klart med til at gøre bogen lettere at gå til for en bredere aldersgruppe.
Bogen er fyldt med flotte fotos og gode illustrationer. Et af billederne har oven i købet vundet prisen som årets bedste, danske naturfoto 2001.
'Danske edderkopper' er skrevet i et let tilgængeligt sprog og kan derfor allerede bruges i natur/teknik-undervisningen på mellemtrinnet. Størst anvendelse har bogen nok især i biologiundervisningen i syvende og ottende klasse. Bogen bør efter min mening som minimum have en fast hyldeplads i ethvert skolebibliotek.
En helt igennem lækker bog, der er en fornøjelse at læse fra start til slut.