Anmeldelse

24 timer - Vandhullet

Et døgn med græslandets dyr

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Afrikas savanne med de store flokke af gnuer, zebraer og gazeller er altid et spændende emne, og det er der allerede skrevet mange bøger om. Denne bog griber emnet an på utraditionel vis ved at beskrive, hvad der sker omkring et vandhul time for time, ja, nogle gange minut for minut. Vi begynder ved daggry, hvor nogle af dyrene er ved at vågne, og andre går til ro efter nattens aktiviteter, og fortsætter gennem natten til klokken 4 næste morgen.

Der tages udgangspunkt i de kendte store pattedyr, og undervejs kommer vi omkring mange andre dyr, fra insekter over krybdyr til fugle og pattedyr, også nogle af dem, vi normalt ikke hører om. Nogle af opslagene kan virke lidt rodede i layoutet, men de mange fotos er flotte og fængende.

Forlaget anbefaler bogen til børn fra seks år. Jeg vil dog mene, at de yngste kun vil kunne bruge den som billedbog, og at man skal op omkring 4.-5. klasse, før de kan få udbytte af teksten.

Rent sprogligt er der desværre nogle smuttere i teksten. Jeg bryder mig altså ikke om, at man kalder klatrehøgen for udspekuleret eller skriver, at dyrene bader for at få tiden til at gå.

Bagerst i bogen er der en ordliste, som skulle kunne bruges som opslagsliste undervejs i læsningen. Måske er det gået galt under oversættelsen, for hvorfor er ord som "flok", "gift" og "græsse" med på listen, når ord som "stabil", "fødekæde" og "relativt" ikke er det?

Alt i alt en udmærket idé og umiddelbart en fin bog, men en grundigere sproglig bearbejdning kunne have gjort bogen rigtig god.

Powered by Labrador CMS