Køge vil erstatte lærere med pædagoger

Lærerne i Køge Kommune samles i morgen til fællesmøde i protest mod byrådets beslutning om at veksle lærertimer til pædagogtimer i indskolingen. Også forældrene i kommunens skolebestyrelser er imod beslutningen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har fået lavet undersøgelser, der viser, at tolærerordningerne ikke har den kvalitet, vi troede. Vi må flytte alt for mange børn over i specialklasser, og det tror vi på, at vi kan modvirke ved et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger", siger formanden for børneudvalget i Køge, Jane Ellingsen, til folkeskolen.dk.

I Køge udløser hver elev ud over 18 børn per klasse en ekstra lærertime om ugen. Ved at fjerne alle disse tolærer- og deletimer fra 1. til 3. klasse og erstatte lærerne med pædagoger, kan kommunen på grund af lønforskellen spare 3,2 millioner kroner. Byrådet vil spare de 1,6 millioner og bruge de resterende 1,7 millioner kroner til at styrke lærerpædagogsamarbejdet og skolefritidsordningerne, hvor pædagogerne er stærkt bekyrede over udsigten til, at de uddannede pædagoger forsvinder over i skolen.

"Vi kan ikke forstå, at man i en tid med et folkeskoleforlig, der kræver styrket faglighed, vil fjerne undervisningstimer og erstatte dem med pædagogtimer", siger Poul Erik Madsen, formand for Danmarks Lærerforenings Kreds 44, Køge-Vallø. "Det har ikke noget at gøre med, at vi ikke vil samarbejde med pædagogerne, men at diktere et samarbejde er det værst tænkelige".

Hvis kommunen fastholder beslutningen, vil konsekvensen bl.a. være mindre undervisning til eleverne, dårligere arbejdsvilkår til lærerne, mindre fleksibilitet og øgede vikardækningsproblemer og veksling af nuværende undervisningstid til tid, hvor lærere og pædagoger kan holde møder, mener lærerkredsen.

Børneudvalgsformanden siger, at det ikke er besparelsen på de 1,6 millioner kroner, der er afgørende, men derimod ønsket om et øget lærer-pædagogsamarbejde for blandt andet at skabe ro i klassen. Men kommunen har dog også ønsket at tiltrække flere uddannede pædagoger til sfo'erne ved at skabe fuldtidsstillinger i dagtimerne, og så spiller lærermanglen også ind.

"Vi har 19 ikke-uddannede vikarer på skolerne i øjeblikket. Jeg kan ikke forstå, hvorfor ikke-uddannede må undervise, men pædagogerne ikke må. Det er noget af det, vi vil tale med fagforeningsfolkene om, når vi får besøg af BUPL og Kreds 44 på børneudvalgets næste møde", siger Jane Ellingsen.

Kredsen har indkaldt lærerne til fællesmøde i morgen. De samles på Torvet i Køge kl. 14,50 og går derfra sammen til Sct. Nikolai Skole, hvor der vil være taler af blandt andre kredsformanden for formanden for Sct. Nikolais skolebestyrelse, Niels Lolk Vester.