"Med dagens forhandlingsresultat har vi taget et første vigtigt skridt i forhandlingerne", siger KTO's formand Anders Bondo Christensen, som her ses ved det første forhandlingsmøde med Michael Ziegler.

Overenskomst: Enighed om seniordage

Seniordage med ret til fravær med løn ser ud til at blive en permanent ordning for kommunalt ansatte. KL og KTO er blevet enige om blandt andet seniordage og bedre vilkår for tillidsrepræsentanter ved afskedigelse.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Seniordagene blev indført ved overenskomsten i 2008, da der ved trepartsaftalerne - indgået mellem Regeringen, KL, LO, FTF og AC - blev afsat 538 millioner kroner til seniorpolitiske initiativer i kommunerne. Nu er parterne blevet enige om, at ordningen bliver permanent. I den nuværende aftale har kommunalt ansatte ret til 2 seniordage i det kalenderår, vedkommende fylder 60 år. Antallet af dage stiger herefter i takt med alderen til i alt 4 dage.

"Med dagens forhandlingsresultat har vi taget et første vigtigt skridt i forhandlingerne", siger KTO's formand Anders Bondo Christensen, som også er formand for DLF.

Resultatet er indgået under forudsætning af, at der opnås enighed om et samlet KTO-forlig.

Større sikring af tillidsrepræsentanter

Parterne blev også enige om en større sikring af tillidsrepræsentanterne. Hvis en tillidsrepræsentant eller en arbejdsmiljørepræsentant bliver afskediget som følge af arbejdsmangel får den pågældende et opsigelsesvarsel på minimum seks måneder.

"Det er en ændring, som organisationerne lagde meget vægt på, og vi havde en vis forståelse for dette krav", siger formand for KL's Løn- og Personaleudvalg Michael Ziegler.

Smidigere rammer for samarbejdet i kommunerne

Han glæder sig især over, at parterne blev enige om smidigere rammer for samarbejdet mellem ledelse og samarbejdsrepræsentanter i kommunerne.

"Jeg glæder mig over, at vi har opnået en forenkling i reglerne om de ansattes medindflydelse og medbestemmelse. KL havde krævet, at hovedudvalgene i kommunerne blev lettet for en række pligtopgaver. Det er vi kommet igennem med. Nu bliver det i langt højere grad op til det enkelte hovedudvalg selv at fastlægge, hvad de synes er vigtigt at beskæftige sig med. Det er meget tilfredsstillende", siger borgmester Michael Ziegler.

På det næste forhandlingsmøde, som holdes 4. februar vil parterne forhandle blandt andet KTO´s krav om ligeløn/ligestilling og barsel