Pension på etisk grundlag

Den politiske forbruger har indflydelse på, hvordan lærernes pensionskroner bliver forvaltet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Balladen om boreplatformen Brent Spar, forbrugernes boykot af franske varer på grund af landets atomprøvesprængninger i Fransk Polynesien og den stærke økologiske bølge sætter sine spor på Lærernes Pension. Selskabet overvejer nøje, hvordan det skal placere sine investeringer.

- Der er næppe tvivl om, at de etiske forhold vil spille en stadig større rolle, når forbrugerne skal vælge, hvor de vil købe deres varer, siger administrerende direktør Paul Brüniche-Olsen fra Lærernes Pension.

- Efterhånden som velfærden stiger, får folk råd til at tænke mere på kvalitet. De stiller spørgsmål ved den måde, producenterne behandler vores jord på. Derfor er vi nødt til at vurdere, om en virksomhed kan løbe ind i kritik i den offentlige debat, inden vi køber aktier i den, siger Paul Brüniche-Olsen, der ikke kun er bange for, at forbrugernes dom skal skade den profil, Lærernes Pension gerne vil opbygge. Den kan også skade afkastet på selskabets investeringer.

Derfor har Lærernes Pension vedtaget et sæt spilleregler for etikken i sine investeringer, der betyder, at selskabet i særlig grad ikke investerer i virksomheder, der producerer våben, understøtter krænkelser af menneskerettigheder, viser uansvarlig omgang med naturens ressourcer eller belaster miljøet unødigt.

Foreløbig har Lærernes Pension sagt nej til at investere i et amerikansk firma, Rockwell International, der producerer rumfartøjer, militærfly og missiler. Men det er ingen garanti for, at Lærernes Pension er fuldstændig pletfri.

- Vi kan ikke være sikre på, om vi har købt aktier i et firma, som selv har aktier i en anden virksomhed, der ikke kan leve op til vores etiske regelsæt, erkender Paul Brüniche-Olsen.

- Det ville kræve, at vi ansatte et større korps af detektiver og analytikere. Problemet begrænses dog af, at vi først og fremmest investerer i børsnoterede virksomheder, som vi trods alt kan få noget at vide om. Jo bedre vi er til at forvalte vores etiske kodeks, desto færre aktier skal vi skille os af med igen, fordi en virksomhed træder over grænsen, siger Paul Brüniche-Olsen.

Lærernes Pension satser også på at følge de etiske strømninger i samfundet. I særdeleshed den forventede etiske holdning blandt de 27.500 lærere, der er forsikrede i selskabet.

Paul Brüniche-Olsen erkender, at den opgave ikke er let.

- For nylig talte jeg med en lærer, der overvejede at flytte sin kapitalpension over til os, men hun ville først sikre sig, at vi ikke har investeret i virksomheder, der bruger dyr til forsøg. Så da jeg fortalte, at vi har aktier i Novo Nordisk, var hun ikke interesseret, fortæller Paul Brüniche-Olsen.

- Omvendt er der sikkert mange diabetikere blandt lærerne, der kan takke Novo Nordisk for, at de kan leve et nogenlunde normalt liv. Så det vil altid være en afvejning af, hvad der er mest etisk korrekt. Vi investerer kollektivt på vegne af næsten 30.000 lærere, så ingen må forvente, at vi kan afspejle den enkeltes præcise holdning.

- Verden er ikke sort-hvid, så vi kan heller ikke bare sige, at vi ikke vil investere i lande, hvor der forekommer børnearbejde. I mange ulande er det naturligt, at børnene deltager i landbruget, som det var tilfældet i Danmark i 1800-tallet, siger Paul Brüniche-Olsen og understreger, at det selvfølgelig er noget andet, hvis børnene bliver misbrugt i industrien.

Sidste år dannede Lærernes Pension to medlemsfora hver med plads til 25 forsikrede, der vælges ved urafsteming blandt samtlige medlemmer.

De to grupper har været med til at godkende det etiske regelsæt for investeringer, og hvert halve år får de en liste over de virksomheder, som selskabet har aktier i.

Det giver medlemmerne mulighed for at protestere, hvis de mener, at en virksomhed ikke kan leve op til det etiske regelsæt, som bestyrelsen har vedtaget. De har dog ingen direkte indflydelse på beslutningerne om de enkelte investeringer i Lærernes Pension.

- Hvis de er modstander af en investering, behandler vi naturligvis deres kritik i bestyrelsen, siger Paul Brüniche-Olsen og nævner årsmødet på mandag som en mulighed for at stille spørgsmål om investeringerne.

Lærernes Pension har foretaget langt de fleste investeringer i obligationer, nemlig 83 procent, mens 17 procent af aktiverne er placeret i børsnoterede aktier i Danmark, Europa, USA, Japan og Fjernøsten.

Henrik Stanek er freelancejournalist.