Mindeord: Steen Dam

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fredag den 20. april fik Danmarks Lærerforening (DLF) den besked, som vi havde frygtet et stykke tid. Vores gode kollega, konsulent Steen Dam, var sovet stille ind om formiddagen. Steen Dam har i mange år været ramt af en alvorlig sygdom, og de sidste to uger vidste både vi og han, at situationen var kritisk.

Steen Dam har siden sin første ansættelse i DLF i 1982 været en utrættelig forkæmper for medlemmernes retssikkerhed. For eksempel når en lærer har været i risiko for at blive afskediget, eller når arbejdsgiverne har forsøgt at begrænse læreres ret til at ytre sig. Mange DLF-kredse har gennem årene nydt godt af Steen Dams fantastiske viden om foreningsret, forvaltningsret og ansættelsesret. Både når han har rådgivet i konkrete sager, og når han har undervist sagsbehandlere og kredsstyrelser. Hans sagsbehandling har altid været karakteriseret ved dybtgående grundighed og saglighed. Derfor har der altid stået en kolossal respekt om Steen og hans arbejde.

Ud over at være fagligt dygtig var Steen Dam også altid en super kollega. Han har aldrig sagt nej til at hjælpe kolleger - uanset hvor travlt han selv har haft. Han har været personificeringen af den gode kollega. Den kollega, som både støtter og bakker op, men som også giver blide puf, hvis noget bør ændres. 100 procent loyal, både over for sine kolleger og over for sine chefer. Hvis der har været noget, der burde debatteres, så er det foregået »inden for dørene« og direkte til dem, det vedrørte.

På trods af sin alvorlige sygdomssituation har Steen Dam indtil for nylig passet sit arbejde fuldt ud - også selv om kræfterne ikke længere rakte til at tage den lange vej fra Mørkøv til Vandkunsten hver dag.

Steen Dams viden var enorm. Den vil vi i høj grad komme til at savne. Men først og fremmest kommer vi alle til at savne Steen Dam som person. Det er et kæmpetab for os i Danmarks Lærerforening, men selvfølgelig først og fremmest et tab for hans familie. Dem sender vi varme tanker til i denne tid.