Lærer Julie Hjære Rasmussen har talt med borgmesteren i Assens og håber at skulle tale mere med kommunen.

Lærer og kredsformand håber på bedre genåbning denne gang

Det haltede gevaldigt med nærdemokratiet og med at inddrage lærerne, da de yngste elever kom i skole efter nedlukningen, beskrev en lærer fra Assens på folkeskolen.dk. Hun og kredsformanden håber og regner med, at det bliver bedre med genåbning nummer 2.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvorfor lytter kommunen ikke mere til lærerne, når de bruger store ord om nærdemokrati? Da skolerne skulle åbne for de yngste elever, fik vi kun én dag til at gøre alt klart. Jeg håber virkelig, at vi får bedre tid, hvis der nu skal åbnes for de ældste elever i skolen", siger lærer på Hårby Skole Julie Hjære Rasmussen til folkeskolen.dk.

Officielt: 6.-10. klasse skal i skole igen 18. maj 

Hun skrev 1. maj debatindlægget "Med vilje og hjerte - eller hvad?" på folkeskolen.dk. Hun har senere talt med borgmesteren, hvor hun også har fremlagt sin kritik.

Debat: Med vilje og hjerte - eller hvad?

"Vi holdt et personalemøde op til genåbningen. Alle var frustrerede over, at vi skulle åbne så hurtigt. Vi havde kun én dag. Jeg er udskolingslærer, så jeg skulle stadig sidde og fjernundervise eleverne hjemmefra, men mine kolleger knoklede for at få skolen åbnet til de yngste elever", fortæller Julie Hjære Rasmussen.

Hun er glad for den dialog, hun bagefter har haft med borgmesteren og håber, at de fortsat kan tale om mere reelt nærdemokrati i kommunen og om at inddrage skoler og lærere, så oplevelsen bliver bedre og kvaliteten langt bedre.

Forhastet genåbning

Kredsformand John Rasmussen, Vestfyns Lærerkreds fortæller, at han er ganske enig i Julies debatindlæg.

"Første genåbning for de yngste elever var virkelig forhastet. I kommunen må de have troet, at vi er danmarksmestre i genåbning for fuld skrue. Det skete til lærernes store frustration. Kravet var, at vi skulle åbne på én dag. Især havde vi problemer med at leve op til hygiejnekrav og med rengøringen", siger John Rasmussen.

Han roser skolernes lærere og pedeller for at have udført en kæmpestor opgave og påtage sig opgaver, som man reelt ikke er ansat til - så som fx at vaske gulve.

"Skolerne og personalet skal roses til skyerne for indsatsen. Man har gjort et stort arbejde for at få tingene til at fungere. Det er udelukkende, fordi alle har ydet en stor indsats, at det er lykkedes. Jeg tænkte flere gange på statsministerens ord om "en rolig og kontrolleret genåbning". Det var ikke dét, vi oplevede. Men jeg har talt med dem i kommunen om det bagefter, og jeg tror og håber, at man har taget det til sig. Denne gang tror jeg ikke, vi skal åbne på mandag. Jeg skal til et møde mandag morgen i kommunen, og der håber jeg, at vi kan gøre næste genåbning meget bedre", siger John Rasmussen.

Håber på mere dialog

Julie Hjære Rasmussen har undret sig meget over de flotte ord på Assens Kommunes hjemmeside om nærdemokrati, når det ikke lige har været dét, hun har oplevet. Men hun håber på, at dialogen med borgmesteren kan fortsætte, og at kreds og skoler bliver inddraget bedre denne gang - og også i andre forhold.

"Det handler også meget om, hvorfor man skal genåbne for de ældste elever og hvordan. Er det udelukkende af sociale årsager eller er det også af undervisningsmæssige? Jeg vil meget gerne være på skolen, men lige nu er 8. klasses lokale optaget af yngre elever. Måske skal vi være mere ude - det er også fint, men det kræver jo også ordentlige forhold", siger Julie Hjære Rasmussen.

"Jeg håber, at vi denne gang får mere tid. Som minimum i hvert fald to dage, så vi kan forberede os rent praktisk på skolen den ene dag, og vi så får mulighed for at kunne forberede undervisningen den anden dag. Hvis man skal holde 25 elever godt i gang i undervisningen, så skal man have en plan. Og den kræver altså noget forberedelse".

Julie Hjære Rasmussen har foreslået borgmesteren, at man kunne styrke nærdemokratiet i Assens ved at holde møder online fx en gang om måneden med to repræsentanter fra hver skole og så repræsentanter fra kommunen. Så man sammen kunne kvalificere det hele og virkelig tale om et nærdemokrati - ikke bare lige nu men også fremover.

Kredsformand John Rasmussen fortæller, at han tror næste genåbning bliver bedre, fordi de har haft en god snak med kommunen og der lokalt er en god dialog på skolerne.

"Jeg tror, det går bedre denne gang. At man når at få styr på leje af mobile håndvaske og toiletter med mere. Og styr på hele rengøringen. Nu må vi se, hvordan niveauet for denne genåbning bliver, om det bliver resten af eleverne eller en mindre gruppe", siger John Rasmussen.

"Og så må vi altså ikke glemme de lærere, der knokler med fjernundervisning hjemmefra. Det er meget hårdere, end man skulle tro, så de fortjener også meget stor ros for deres indsats. Flere har sagt, at det er det hårdeste, de har prøvet som lærere".

Bondo: Udfordringer i forbindelse med genåbning skal løses lokalt