Det var på Frederiksberg

Frederiksberg Kommune vælger discountløsning på skoleområdet ved at spare 35 lærere væk

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alt undtagen børnene skrumper i folkeskolen på Frederiksberg, hvis kommunen ender med at vedtage et budgetforslag, som blandt andet vil betyde, at der skal fjernes 35 ud af 272 lærere i løbet af de næste to år.

Færre timer til eleverne, til skolelederne, til lærernes efteruddannelse og til lejrskoler. Sådan ser fremtiden ud, hvis forslaget bliver klappet igennem kommunalbestyrelsen.

Men der bliver nok langt mellem klapsalverne.

Lærere og forældre i skolebestyrelserne er i øjeblikket i fuld gang med at protestere over planerne. De vil ramme folkeskolerne i en kommune, hvor hver tredje elev har valgt at droppe folkeskolen til fordel for en privat skole. På landsplan er tallet en ud af ti.

- Der er valgt en discountløsning på absolut minimum. Det kan ingen være tjent med, siger kredsformand Leif Andersen. Han mener, at en del af spareforslagene bygger på manipulerede tal.

- For eksempel har politikerne fået at vide, at der bliver brugt meget mere på lærernes efteruddannelse på Frederiksberg end i andre kommuner. Men i netop de to år, som embedsmændene trækker frem, har kommunen selv sendt samtlige lærere på to gange 24 timers efteruddannelse i den nye folkeskolelov. Det er klart, at det giver et ekstra stort forbrug, siger Leif Andersen.

Kulturborgmester Inge Nørballe (Det Konservative Folkeparti) er godt klar over, at alle lærerne har været på efteruddannelse. Men hun mener, at der stadig er områder, hvor Frederiksberg ligger over sammenlignelige kommuner.

- Det gør jo heller ikke noget, at vi på nogle punkter er bedre. Jeg har som konservativ ikke noget imod privatskoler. Men det er da rigtigt, at folkeskolen her på nogle områder kan blive lidt dyrere, fordi privatskolerne har mulighed for at sige nej til nogle af de elever, som måske kræver hjælp fra for eksempel en psykolog. Det kan koste penge, indrømmer hun.

Værst tænkelige

Inge Nørballe understreger, at embedsmændene er blevet bedt om at udarbejde et forslag, som bygger på den værst tænkelige situation, efter at kommunerne har indgået forlig med Finansministeriet om næste års budget.

- Der er flere ting, som jeg under ingen omstændigheder kan acceptere i så voldsom en udgave, som det er fremlagt. For eksempel kan jeg ikke lide, hvis skolelederne pludselig skal have ti timers ekstra arbejde. De har rigeligt at se til i forvejen. Og jeg bryder mig heller ikke om, hvis vi skal af med 35 lærere, siger Inge Nørballe, som giver udefra kommende besparelser skylden.

Samtlige syv skolebestyrelsers forældrerepræsentanter har skrevet en klage til kommunalbestyrelsen.

Ifølge kommunens egne prognoser vil antallet at folkeskoleelever på Frederiksberg stige med 64 procent i årene frem til 2007, skriver forældrene. Alene af den grund er besparelserne uforståelige, mener de.