Geografi med i afgangsprøve

Ny afgangsprøve fra sommeren 2007 med en naturfagsprøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Den nye afgangsprøve for 2006 gælder således kun et år. Elevernes geografitimer fordeles, så de også får en time ugentlig i 9. klasse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne skal fremover have geografi i 9. klasse. Det nuværende antal vejledende geografitimer fordeles, sådan at der bliver én ugentlig time i 7. klasse, to timer i 8. klasse og én ugentlig time i 9. klasse. Og fra sommeren 2007 er geografi med i afgangsprøven. Det betyder, at de elever, der går i 7. klasse fra august næste år, skal til afgangsprøve i de tre naturfag, men hvordan prøverne tilrettelægges, er endnu ikke besluttet.

Undervisningsministeriet har netop sendt et lovforslag om ændringer i folkeskoleloven til høring. Det skete mandag den 8. december, og fristen for høringen er allerede 5. januar 2004.

Loven er ellers allerede blevet ændret, sådan at eleverne fra sommeren 2006 skal til afgangsprøve i fysik/kemi og biologi, men det kommer altså kun til at gælde ét år, for allerede fra 2007 skal eleverne til afgangsprøve i de tre naturfag fysik/kemi, biologi og geografi.

Vil sikre tværfaglighed

I lovforslaget står, at man gennemfører »en styrkelse af naturfagene ved at sikre, at den tværfaglighed, som faget natur/teknik er udtryk for, videreføres til undervisningen i fysik/kemi, biologi og geografi på de ældste klassetrin. Gennem et samspil mellem fagene og et intensiveret lærersamarbejde og udvikling af fagene på den enkelte skole gennem fagteam og fagudvalg kan der skabes en større faglig interesse og dynamik i de tre fag«.

Kontorchef i Undervisningsministeriet, Erik Nexelmann, fortæller, at det endnu ikke er afklaret, hvordan prøveordningen bliver. Lovforslaget skal jo først til høring. Han regner med, at forslaget skal fremsættes i Folketinget i januar.

For få dage siden udsendte Undervisningsministeriet retningslinjer for ansøgning om udviklingsarbejder for 2004/05 på naturfagsområdet. Der var tale om forsøgsarbejde med nytænkning af sammenhænge mellem fagområderne biologi, geografi og fysik/kemi. Med angivet ansøgningsfrist den 15. januar 2004. Erik Nexelmann mener, at der nu kan ske ændringer i forhold til ansøgning om udviklingsarbejder. Men han kunne ved redaktionens slutning mandag den 8. december ikke oplyse nærmere om dette spørgsmål.

Ligeledes kan ministeriet ikke oplyse, hvordan de nye afgangsprøver bliver, eller hvor mange prøver der bliver tale om. Om de tre naturfag for eksempel får hver sin skriftlige prøve. Som det ser ud nu, bliver der i hvert fald en mundtlig afgangsprøve i naturfag fysik/kemi, biologi og geografi fra sommeren 2007, en prøve, der svarer til udlandets science-prøve.

Geografi er brobygger

Uddannelsesordfører hos Socialdemokraterne, Carsten Hansen, er godt tilfreds med, at geografi kommer med i afgangsprøven.

»Det er vigtigt, at geografi bliver gjort ligeværdigt. Geografi indgår naturligt i naturfagene, og samtidig er faget brobygger mellem naturfagene og de humanistiske fag«, mener han.

»Jeg er godt tilfreds med den løsning, vi har fundet frem til, hvor geografitimerne i 7. og 8. klasse fordeles på alle tre klassetrin i overbygningen. Regeringen ønskede at finde timerne til geografi i klassens tid, men det ville vi ikke være med til«, siger Carsten Hansen.

Det lykkedes ikke Folkeskolen at få Venstres kommentarer til lovforslaget inden redaktionens slutning.

hlauritsen@dlf.org

Faste regler om fritagelse for kristendom

Det nye lovforslag om ændring af folkeskoleloven indeholder også en stramning i reglerne om fritagelse for kristendomsundervisning. Tidligere har der udelukkende været vejledende retningslinjer på området, men undervisningsministeren ønsker fremover faste regler, der foreskriver, hvordan skolen skal vejlede forældre, der anmoder om fritagelse for faget. De skal oplyses om, at faget ikke er forkyndende, men et fag på lige fod med de andre. Det betyder, at alle skoler skal gennemføre proceduren på en bestemt måde.

Det skal også fremover sikres, at skolen fortæller, at faget giver alle befolkningsgrupper i Danmark mulighed for at orientere sig i den danske kultur, som der står i lovforslaget.

Yderligere indeholder lovforslaget, at kommunerne fremover kan etablere frivillige mad­ordninger i folkeskolen med fuld forældrebetaling. Efter de nuværende regler har kommunerne kun hjemmel til at tilbyde skolemad med helt eller delvist kommunalt tilskud.