Skuffet over udmelding

Matematiklærerne: Den mundtlige dimension i undervisning og ved eksamen er væsentlig

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Lene Christensens hjemmekontor ligger der en stak papirer med underskrifter. Over 400 er der fra matematiklærere rundt omkring i landet. De protesterer over, at faget har mistet sin mundtlige eksamen.

Lene Christensen er formand for Matematiklærerforeningen, og underskrifterne skal afleveres til Folketingets uddannelsesudvalg.

»Vi er kede af ikke at have mundtlig eksamen længere. Først blev mundtlig matematik gjort til et udtræksfag, så eleverne ikke kunne være sikre på at skulle op i faget. Da den nye prøveforordning trådte i kraft sidste år, blev den mundtlige afgangseksamen helt afskaffet. Det er dybt problematisk«, siger hun.

Skriftlighed begrænser, mener de utilfredse matematiklærere.

»Den mundtlige dimension i undervisningen er meget væsentligt«, siger Lene Christensen. »Det kan ikke hjælpe, at de unge mennesker har nogle kundskaber, hvis ikke de kan kommunikere om dem. Det kan man kun finde ud af gennem mundtlige prøver«.

Drop nationale test

Den mundtlige gruppeprøve i matematik, som blev afskaffet i 2005, var både elever og lærere meget glade for. Det samme var de gymnasiale uddannelser, fordi gruppeprøven var med til at kvalificere eleverne til at kommunikere om matematik.

»Hvis udvalget bag de nye udmeldinger om prøver forestiller sig, at prøver i matematik kan foregå via it, så tager det fejl. Det er kun en del af det, eleverne skal kunne ifølge trinmålene, der kan testes via it. Du kan ikke teste bredt på en computer«, siger Lene Christensen.

Hun mener, at anbefalingerne fra udvalget handler om at spare penge. I stedet for at gå væk fra de mundtlige prøver kunne pengene findes ved at droppe de nationale test.

Jan Kaare