Debat

Ny prøveaftale giver de store elever et velfortjent afsæt til ungdomsuddannelserne.

Så kom der endelig en afklaring om sommerens prøver. Men et par småting er endnu ikke helt tydelige. Er vi på prøvestatus, og dermed ikke egentlige eksaminer, og er retstavning og læsning aflyst? Det læser jeg, at de er. Desuden bør censorer udefra ikke forekomme.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Midt i den virtuelle fredagsbar med de efterhånden temmelig savnede kolleger, kom meldingen om den endelige politiske aftale om sommerens prøver for folkeskolen. Særligt de mundtlige prøver bør hilses velkomne. De giver eleverne et afsæt til ungdomsuddannelserne.

Sidste år oplevede vi niendeklasser, der var kede af den noget tamme afslutning, de fik på deres ti år i folkeskolen. Stik mod hvad menigmand fejlagtigt kunne fristes til at antage, var eleverne ærgerlige over ikke at få lov til at gå til prøve. Her taler jeg selvfølgelig primært ud fra eget erfaringsgrundlag, men også lidt på baggrund af, hvad jeg har hørt på vandrørene fra andre skoler.

I år får de store elever nu muligheden for at prøve sig selv af ved mundtlige prøver i dansk og engelsk. Det vil gavne mange unge mennesker, der derved kan opleve selve prøvestemningen, nerverne, koncentrationen og den endelige afvikling. Derved styrkes de fremadrettet, og de får lov til at sætte et punktum for deres folkeskoletid. 

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Prøver eller eksaminer?

Jeg synes, det er en fornuftig aftale, men jeg savner svar på, om man vi taler prøver eller eksaminer, som det var i 2019? Er vi tilbage i prøvestatus? 

Som jeg læser aftalen, er også læsning og retstavning aflyst. Det gør mig ikke noget. Lad bare den nuværende læseprøve blive på behørig afstand. Evt. til vi har en anden. 

Derimod vil det være hensigtsmæssigt at lade skolerne bruge interne censorer, så vi ikke skal ud i folk udefra, som DLF har forslået. Det kan lade sig gøre rent logistisk, og vi overlever formentlig fraværet af censorfrokoster med smørrebrød. Der er ingen grund til at hive folk ind udefra, når det kan undgås. Uanset vaccineudbredelsen på det tidspunkt. 

En længe ventet aftale faldt på plads op til weekenden. Hvad siger I derude? Giver den mening for jer?

God weekend.