Håndværk og designlærere fik hårdt tiltrængt efteruddannelse trods corona

Med nye valgfag, afgangsprøve og udvidelse af faget til 3. klasse har håndværk og designlærerne virkelig savnet efteruddannelse i år, men næsten alle kurser blev corona-aflyst. Sidste weekend lykkedes det dog at afholde det store Østjyske Stævne med over 90 deltagere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De sædvanlige gensynskram og netværk på tværs af alle interesser var i år afløst af albue-bump, gruppeopdelt spisning og udendørs undervisning. Alligevel var stemningen i top, da Den faglige forening Håndværk og Designs lokalafdeling Østjylland fredag og lørdag kunne afholde deres årlige sommerstævne på Østervangskolen i Hadsten med 95 deltagere.

"Det er så vigtigt for elevernes virkelyst og kreativitet, at de er trygge ved at grine af og lære af deres fejl. Det kræver blandt andet, at vi som lærere ikke er fastlåste og viser os som dem, der har svaret på alt. Jeg har fx vist mine elever, hvordan jeg er kommet til at brodere med to forskellige hvide tråde, en kold og en varm, for de skal også se, at jeg fejler og lærer af det - hele livet. Vi skal lade os forbløffe over eleverne og vise os som undrende, undersøgende og nysgerrige og sige 'Ja, det er svært, det kunne du ikke - endnu. Men nu finder vi ud af det sammen'".

Hun understregede i forhold til undervisningen af de nye 3.-klasser, at indgangstærsklen skal være lav, og derefter skal der være højt til loftet.

"Lad være med at liste en masse mål op fra starten. Du kan tænke på, hvad de skal lære i dit eget hoved, men fra starten handler det om at få en undervisning i gang, hvor alle er med, og hvor materialerne er styrende. Og så skal der være højt til loftet, når de først er i gang".

Evalueringerne af stævnet viste, at lærerne i høj grad er sultne på mere efteruddannelse, og ikke mindst mere viden om den kommende nye prøve, som er blevet ekstra svær af, at valgholdene har mistet så mange timer under nedlukningen. Næste stævne i den faglige forening er Sjællandsstævnet i Brøndby, som bliver afholdt 2. og 3. oktober.

Læs mere

Nye Fælles Mål for 3. klasse

Powered by Labrador CMS