Mangel på forskning i sunde skoler

Evalueringsværktøj efterlyses af forskere

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forskning i godt indeklima på skoler er en mangelvare. I hvert fald kan en gruppe forskere fra By & Byg - Statens Byggeforskningsinstitut - pege på flere steder, hvor der er behov for mere forskning på området.

I et notat om indeklimaforhold i undervisningsrum og institutioner for børn foreslår de en erfaringsopsamling - for eksempel en evaluering af ti skoler, der er tilpasset den pædagogiske omstilling.

Der bygges og renoveres mange steder for tiden, og derfor er det vigtigt at kunne bedømme, hvad der giver et godt indeklima og nogle gode undervisningsrum, fremhæver forskerne. Dertil mangler man et evalueringsværktøj.

Forskerne foreslår en samling af gode eksempler på belysning i undervisningsrum og en lignende eksempelsamling på gode lydforhold, der er robuste og rengøringsvenlige. Desuden mener de, at der er behov for at undersøge, om kravene i Bygningsreglementet rent faktisk giver en tilfredsstillende luftkvalitet i undervisningsrum.

Der eksisterer i dag meget forskellige krav til skoler, børnehaver og skolefritidsordninger, og forskerne påpeger i notatet, at disse forskellige krav ikke virker logiske.

Desuden er der brug for forskning i materialer, konstruktioner samt i rengørings- og vedligeholdelsesprogrammer. Hvilken type rengøring der fungerer bedst, og hvordan rengøringen slider på materialerne, bør undersøges. Ligesom risikoen for fugtskader ved forskellige tagbelægninger bør undersøges.

Notatet om de sunde skoler indeholder også krav og retningslinier for skole- og institutionsbyggeri. Notatet vil indgå i fremtidige kurser om sunde skolebygninger, som arrangeres af Branchearbejdsmiljørådet for Undervisning og Forskning (Bar U & F). For eksempel er der en konference om sunde skoler den 24. april.

Bar U & F vil også bruge notatet i det videre arbejde og søge penge til den manglende forskning.

Hele notatet kan læses på www.bar-u-f.dk

hela