Elevdemokrati
0   17

"Vi vil skabe flere som Greta Thunberg"

Skolen på Grundtvigsvej på Frederiksberg arbejder med projekter hele året. Eleverne inddrages hele tiden både for at tænde gnisten hos eleverne – og vise dem, at deres mening betyder noget. Det fortæller skolen i dag på Det Pædagogiske Selskabs konference om elevinddragelse.

"Jeg tror, at børn skal have medbestemmelse og inddrages så meget som muligt i deres skole. Giver man børnene ansvar, trives de bedre, hvilket i sidste ende skaber en endnu bedre skole".

Lise Ammitzbøll la Cour er skoleleder på Skolen på Grundtvigsvej på Frederiksberg, der på mange områder ikke følger den traditionelle struktur på en folkeskole. Her kaldes elever og lærere 'børn' og 'voksne'. Her er ingen klasser, men aldersblandede grupper i indskolingen og på mellemtrinnet. Skolen arbejder med tværfaglige projekter gennem det meste af skoleåret. Og så fylder elevernes meninger en hel del.

"Det, vi egentlig vil, er at skabe endnu flere børn som Greta Thunberg", griner Lise Ammitzbøll la Cour. "Når vi inddrager eleverne viser vi dem nemlig, at de har betydning. Det får forhåbentlig vores børn til at tro på, at de kan være med til at skabe en bedre verden, hvilket jeg synes er skolens fineste formål".

Elevernes eget hiphopshow  
Klimaforandringer, familie, mobiltelefoner, tryghed, TikTok, mad og venner. Eleverne på mellemtrinnet har travlt med at skrive ord, der ifølge dem beskriver, hvordan det er at være barn i 2019. Det er fredag eftermiddag og weekenden venter lige rundt om hjørnet, men eleverne er koncentrerede. De ord, som de skriver, kan nemlig ende med at blive en rapsang, der skal vises til det store show, som bliver enden på deres otte uger lange hiphopforløb.

Artiklen fortsætter under banneret

Konference i Det Pædagogiske Selskab 

I dag holder Det Pædagogiske Selskab konference i Eigtveds Pakhus i København om elevinddragelse i folkeskolen. Her er Lise Ammitzbøll la Cour fra Skolen på Grundtvigsvej blandt oplægsholderne.  

Konferencen har fokus på, hvilken indflydelse eleverne skal have på deres undervisningen, hvordan skolen kan styrke eleverne som kompetente beslutningstagere, og hvordan man i fællesskab kan kvalificerer elevinddragelsen.

"Jeg har skrevet 'heldig', for jeg har hørt, at vi har det meget bedre i dag end i gamle dage", forklarer en pige, da lærer Brian Frandsen spørger, hvad de har fået skrevet ned.

"Eleverne er altid med til at bestemme, hvordan produktet fra et projekt ender med at blive, forklarer Brian Frandsen. "Det er også ofte børnene selv, der får lov til at bestemme, hvem de vil arbejde sammen med, når vi laver gruppearbejde".

Han forklarer, at eleverne selvfølgelig får hjælp til at reflektere over, hvem der kunne være en god makker for dem.

"Ellers ender de gerne med at vælge den, de bedst kan lide som ven", siger han.

Frihed inden for rammerne
På elevernes papir skal de også skrive, om de vil være rappere, dansere eller graffitimalere/lysteknikker under showet. Rollerne er bestemt på forhånd af lærerne, men hvordan showet kommer til udtryk, er helt op til eleverne.

"Jeg tror ikke på det helt frie rum, for eleverne skal også skubbes til at prøve noget, de ikke selv vil, men som vil være godt for dem", siger Brian Frandsen.

"Derfor er det lærernes ansvar at sætte rammerne for elevernes læring".

Indtil videre er det personalet på Skolen på Grundtvigsvej, der bestemmer de fem årlige temaer, som skolen arbejder med. Men Brian Frandsen fortæller, at skolen også gerne vil have eleverne med i den del af arbejdet. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ