Massage i frikvarteret

På Magleblikskolen kan man bestille tid hos lærer og massør Jakob Buhrkall

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et saligt udtryk glider over viceinspektør Aase Lauritsens ansigt. Klokken er halv tre om eftermiddagen, og hun er bestemt ikke færdig med dagens dont, for skolelederen er bortrejst, og der er masser at se til. Men det tænker hun tydeligt nok ikke på lige nu, hvor hun har taget tre kvarter ud af arbejdsdagen og lagt sig på massagebænken inde på skolesundhedsplejerskens klinik. Lærer Jakob Buhrkall har smøget ærmerne op og masserer med øvede hænder hver eneste muskel i Aase Lauritsens overkrop, arme og ansigt, mens de to småsludrer om lidt af hvert.

'Hvorfor skal personalepleje være noget, der er forbeholdt ansatte i private virksomheder?' spørger Jakob Buhrkall. Han har været lærer i 18 år og amatørmassør endnu længere, taget adskillige kurser i forskellige massageteknikker i Danmark og Indien og har givet familie og venner massage. Men inspireret af Frederiksværk Kommunes udviklingsprojekt 'Fremtidens Skole' har han nu stillet en massagebænk op på Magleblikskolen.

'Som led i projektet spurgte vi på et tidspunkt nogle af kommunens mest farverige elever ud om, hvad deres idealskole var. De blev ved med at vende tilbage til, at glade lærere var det vigtigste', fortæller Jakob Buhrkall.

'Men lærere har en stresset hverdag - det er vel et af de erhverv, der har den største kundekontakt overhovedet, og har man lige haft en meget urolig 7. klasse, så tager man spændingerne med sig over til en ellers sød og venlig 1. klasse'.

Det er den cirkel, Jakob Buhrkall mener, man kan bryde med massage. Når skuldrene sidder oppe om ørerne, og man slæber af sted med et klassesæt ordbøger eller en sækfuld rettede stilehæfter, så hober de fysiske og psykiske spændinger sig op som myoser i nakke, skuldre og ansigt.

Fordomme

Til at begynde med luftede især de mandlige kolleger et par fordomme og brokkede sig over, at der ikke var nogen ung intimmassøse. Men efterhånden tilkalder kollegerne Jakob Buhrkall akut i et frikvarter, hvis de har ondt, og der er også flere og flere, der er begyndt at booke sig ind på de fire tider, han har om ugen efter skoletid. Han er simpelthen på skolens interne netværk, så man kan bestille en tid fra den nærmeste computer. Han udfører massagen i sin fritid, men skolens ledelse bakker op, og han har fået den aftale, at når der er et spændende massagekursus, så vil skolen betale.

'Jeg har også sat en lyskasse op, men har nok fået den lanceret dårligt, fordi folk sætter den i forbindelse med behandling for vinterdepression, og man bryder sig ikke om at blive sat i forbindelse med depression. Men på længere sigt burde vi have både solarium og styrketræningsrum', mener Jakob Buhrkall og fremhæver, at skolen også har både teater- og biografklub for de ansatte.

'Læreres gennemsnitsalder nærmer sig de 50 - det er på tide, vi begynder at se på det hele menneske. Hvordan er det, de siger i shampooreklamerne, 'fordi jeg fortjener det!''.