Anmeldelse

Udepædagogik

Udepædagogik

"Voksne, der ingenting ved - om naturen, dyr, planter - er faktisk ikke værd at være sammen med for børn", siger forfatteren til en ny bog om udepædagogik. Læs den og få lyst til at tage børnene med udenfor for at lære.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det her er en overordentlig forstandig og interessant bog for alle, som arbejder med børn. Den har godt nok fokus på, hvorfor og hvordan man bedriver udelivs- og naturpædagogik, men hold da op hvor den også handler om, hvilken slags mennesker vi ønsker, vores børn skal vokse op og blive. "Jeg lærer, fordi jeg gør" synes at være hovedtanken bag. Den viden, som fortæller os, at det er børns egen aktivitet, sansning og erfaring, der udvikler bedst, tages her i den grad alvorligt!

Fakta:

Titel: Udepædagogik

Forfatter: Lars Bergholdt

ISBN: 9788778878366

Pris: 249 kroner

Sider: 135 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Frydenlund

Lars Bergholdt, erfaren naturfagslektor ved Pædagoguddannelsen i Odense, er skarp og modig, når han opfordrer diverse pædagoger, lærere, naturvejledere med flere til didaktisk selvransagelse: "Vil du noget? og "Kan du noget?" Inspireret af professor Mogens Hansen udtaler Bergholdt allerede i forordet til bogen, at "Voksne, der ingenting ved - om naturen, dyr, planter . er faktisk ikke værd at være sammen med for børn". At have noget på hjerte er den vigtigste kompetence for at give sig i lag med meningsfulde udelivsaktiviteter, men bogen, som er meget teoretisk og velbegrundet i sin tilgang, opremser og beskriver en række grundlæggende principper for den gode naturformidling.

I en tid hvor den uddannelsespolitiske vind blæser stærkt i retning af test, kvalitetssikring og snæver faglig dannelse, mangler man som entusiastisk pædagog eller naturfagslærer muligvis argumenter for at tilbringe timer i naturen. Ikke længere, hvis du tager Bergholdts ti gode argumenter mod "ude-skepsis" til dig. Udepædagogikkens vigtighed henter her støtte i gevinster som bedre motorisk udvikling, mindre støj og stress, øget koncentration, større variation af gode "flow-agtige" oplevelser samt bedre trivsel og almen udvikling for børnene.

I bogen findes også et inspirerende bud på, hvordan man som pædagog i børnehave, skolefritidsordning eller indskoling kan opstille en årsplan, hvor naturaktiviteter og læring er indeholdt. Bergholdt arbejder ud fra fem grundkrav til planen:

- den skal kombinere aktiviteter i og uden for eget område

- den skal tage udgangspunkt i det årstidstypiske

- den skal involvere ild, vand, vind og jord

- den skal indeholde aktiviteter, som børnene selv kan udbygge

- den skal kunne praktiseres, så alle aldersgrupper udfordres.

Herefter følger så en lang række gennemtænkte og gennembeskrevne forslag til udepædagogiske aktiviteter, lige til at gå i gang med også for den uerfarne. Her er oven i købet et konkret forslag til, hvordan man laver et velfungerende udeområde - ikke legeplads! - ved institutionen eller skolen.

Så til skoler og institutioner: Køb bogen! Med den i hånden får man argumenter, viden, idéer til handleplaner og ikke mindst lyst til at arbejde kvalificeret med børn i naturen - og alt det, der er "derude".