Anmeldelse Læsning
0   151

Læseforståelse

Læseforståelse

Fakta


Titel
Læseforståelse

Forfatter
Merete Brudholm

Pris
325 kroner

Sider
272 sider

Type
Bog

Forlag
Akademisk Forlag

Elever skal lære strategier til at forstå det, de læser. Gennem hele skoletiden - og i alle fag.

Artiklen fortsætter under banneret

Brudholm har omskrevet sin bog fra 2002 ud fra den nye forskning om læseforståelse og undervisning i læseforståelse. Verden er blevet klogere på de ni år.

I dag arbejder eleverne fra børnehaveklassen funktionelt med skriftsprogstilegnelsen gennem leg, og undervisningen omfatter tidlig skrivning og læsning. Eleverne skal "lære at læse" og "læse for at lære" i en balanceret tilgang.

alle klassetrin skal man undervise eksplicit i læseforståelse. Det går ikke an at vente med forståelsesstrategierne, til eleverne har lært at læse.

Derfor skal læsningens meningsskabende funktion - at man skal kunne forstå det, man læser - være i centrum fra begyndelsen. Så kan vi bevare elevernes læselyst og læseinteresse.

På én gang arbejder eleverne med fonologisk opmærksomhed, ordafkodning, træning af flydende læsning, udvikling af ordforråd og læseforståelse. Derfor duer stadieteorierne ikke længere. Brudholm trækker i stedet Ehris interaktive læsemodel frem (ligesom i forrige udgave af bogen).

Forfatteren præsenterer mange forskellige læseforståelsesstrategier og et hav af konkrete forslag til, hvordan man kan arbejde med dem i forskellige teksttyper og genrer. Lige til at bruge i skolens undervisning - fra eleverne møder skolen, og til de forlader den igen. Og i alle fag.

Bogen er til alle i skolen, der skal støtte eleverne i at udvikle gode læseforståelsesstrategier. Både dansklærere og faglærere (som kan springe over kapitel 3 og 7), læsevejledere og lærerstuderende. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.395 andre er allerede tilmeldt