Debat
0   219

Læs, læs og forstå!

Dansk er skolens vigtigste og grundlæggende fag. Med det nedsatte timetal og de utallige andre opgaver, som skal klares - og altid i dansk - er det egentlig ikke underligt, at det tager eleverne noget længere tid, før læsefærdigheden indfinder sig, og at navnlig forståelsen udebliver hos flere end før. De dygtige klarer sig fint, mellemgruppen klarer sig - men de svage!

Artiklen fortsætter under banneret

Der er - og har altid været - endog meget store forskelle på elevernes evner, modenhed og dermed muligheder. Det må man selvfølgelig forholde sig til ved at give dem læsestof af passende sværhedsgrad - differentiere. Desværre forudsætter de fleste fagbogsforfattere, at eleverne kan læse. Men man har opdaget, at det kniber visse steder. Derfor er billedstoffet øget og teksten tilsvarende forkortet.

Det vigtigste er at få eleven til at læse - danne billeder. Først som dias, senere som film i »slow motion« og endelig som film i normal hastighed eller hurtigere.

Her kommer seriebøger og anden spændingslitteratur til ære og værdighed. Det vigtigste er, at eleven læser af lyst. Mængden er vigtig. Er der 10-15 bøger i en serie, så læser eleven 10-15 bøger - i begyndelsen med besvær, men efterhånden hurtigere og hurtigere. Dette er den ideelle form for læsetræning. Stor mængde og lystbetonet.

Først når en god læsehastighed er opnået, bliver det energi- og tidsmæssigt overkommeligt at sætte sig ind i 15-20 sider og plukke de væsentligste oplysninger ud i farten.

En færdighed, som er god at have i alle uddannelsessystemer, i alle fag, i foreninger og som borger i samfundet. Skal man bruge timer på at stride sig gennem nogle få sider, ja, så ryger sammenhængen og dermed forståelsen.

Forkortet af redaktionen


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Vind et hotelophold

5500_hotel _sixtus _middelfart _2017

Nu er sommeren rigtig tæt på, og det er derfor blevet finaletid i Folkeskolens sommerkonkurrence. Du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller inkl. middag og vin til en værdi af 7.500 kr. Deltag ved at følge linket: 

 Tricks