Læringsplatforme
0   27

Aarhus Lærerforening: "Nu kalder vi læringsplatformen en professionsplatform"

Skolerne i Danmarks næststørste kommune har fra april to læringsplatforme at vælge imellem - MinUddannelse og MoMo. På den måde får skolerne en valgmulighed, mens udbyderne justerer læringsplatformene til, at flere tusinde læringsmål er blevet gjort frivillige.

For nylig slog byrådet i Aarhus Kommune fast, at det er frivilligt for kommunens skoler at anvende læringsplatform. Nu har kommunen øget valgfriheden ved at stille endnu en læringsplatform til rådighed for de skoler, der måtte ønske at anvende den.

Hidtil har kommunen brugt KMD's platform MinUddannelse, og fra april har skolerne også adgang til MoMo, der udbydes af Systematic.

Det sker som led i et udviklingsarbejde i kommunen, hvor der er nedsat et forum med deltagelse af Århus Lærerforening, skolelederforeningen og forvaltningen med målet af drøfte, hvordan læringsplatformen kan blive et redskab for læreren frem for et målstyringsværktøj.

"Det centrale for os er, at man på skolerne har den platform, der giver bedst mulig mening for medarbejderne som planlægningsværktøj. Vi er begyndt at kalde det en professionsplatform", siger næstformand i Århus Lærerforening Dorte Ryom Fisker.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi har ingen holdning til, om den ene er bedre end den anden. Vores holdning er, at det værktøj, der stilles til rådighed, skal være det bedst mulige til at understøtte lærernes planlægning af undervisningen".

Har gjort platformene frivillige for skolerne

For knap et år siden søgte Aarhus Kommune om dispensation fra at bruge læringsplatformene. Undervisningsminister Merete Riisagers svar var, at det ikke er obligatorisk at bruge læringsplatformene "på en bestemt måde" - kun at indkøbe dem.

I november 2018 slog byrådet fast, at læringsplatformene er frivillige for skolerne at bruge ud over lovens minimum, som er elevplaner og uddannelsesparathedsvurderinger. Forstået på den måde, at skoleledelserne er forpligtet til at drøfte med det pædagogiske personale, om platformen er det bedste redskab til at løse opgaverne.

Beslutningen om at købe MoMo er taget efter, at kommunen i en periode har afprøvet læringsplatformen på enkelte skoler i et pilotforsøg. Her har tilbagemeldingerne fra lærerne, ifølge rådmand Thomas Medom (SF), været positive.

"De store læringsplatforme er skabt på et tidspunkt, hvor der var over 3.000 bindende læringsmål. Tilbagemeldingen fra lærerne er, at det bærer de stadig præg af, mens MoMo er skabt ind i en anden virkelighed", siger han og tilføjer:

"Nu har vi så en periode, hvor skolerne kan vælge mellem to læringsplatforme, mens udbyderne går i gang med at løsne op på platformenes binding til nu frivillige læringsmål".

I sommer gav regeringen og KL håndslag på, at læringsplatformene ville blive justeret inden for et år, og i december blev det skrevet ind i aftalen om det såkaldte Brugerportalsinitiativ, som læringsplatformene er en del af.

Aarhus Kommunes kontrakt med MinUddannelse har en værdi af 608.875 kroner om året og løber til udgangen af 2020. Indtil da vil skolerne kunne vælge mellem to platforme.

"På den lange bane skal vi naturligvis ikke betale for to platforme, så vi tager stilling til den tid om, hvilken der derfra udfases", siger Thomas Medom.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.732 andre er allerede tilmeldt